Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ULTIMA ORĂ/ Ministrul Afacerilor Externe…

ULTIMA ORĂ Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu demisionează

Sursa: Nicu Popescu/Facebook

Viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu și-a anunțat miercuri, 24 ianuarie, demisia din funcție. El a anunțat că are nevoie „de o pauză”.

Întrebat dacă ar urma să ocupe funcția de negociator-șef cu UE în procesul de aderare a R. Moldova, oficialul a declarat că răspunsul va fi făcut public mai târziu, „parțial, probabil chiar astăzi”.

„Astăzi, cu un amalgam de sentimente, dar cu convingerea fermă că alături de doamna președintă Maia Sandu și echipa de guvernare am reușit să realizăm o serie de obiective fundamentale pentru țara noastră, în acești doi ani și jumătate, doresc să vă anunț că am luat decizia de a-mi depune mandatul de viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe al R. Moldova.

În Guvernele conduse de Dorin Recean și Natalia Gavrilița, și cu sprijinul majorității parlamentare, am reușit să punem R. Moldova ferm pe calea aderării la Uniunea Europeană și pe viitoarea hartă lărgită a Uniunii. Acum doi-trei ani aceste obiective păreau de neimaginat, dar prin efort comun am reușit să ridicăm R. Moldova din cea mai rușinoasă perioadă din istoria diplomației noastre, perioadă în care diplomația s-a aflat în slujba oligarhilor. Am reușit să aducem țara noastră în cea mai dinamică, recunoscută și apreciată fază a serviciului diplomatic și a prezenței R. Moldova pe harta internațională”, a declarat Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Motivul demisie: „Am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă”

Pentru a evita orice fel de interpretări eronate”, Popescu a declarat că renunță la mandat după ce „a îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună și alături de președinta Maia Sandu la începutul mandatului” și ar avea nevoie de „o pauză”.

Conform ministrului, în ultimii doi ani și jumătate, începând din august 2021, când a fost învestit Guvenul Gavilița, a efectuat 76 de vizite în străinătate, dintre care 23 au fost la Bruxelles. În aceeași perioadă, R. Moldova a fost vizitată de circa 50 de miniștri de externe.

Ultima vizită întreprinsă de Popescu înainte de a-și anunța public demisia din funcție a fost la București, marți.

Popescu a ocupat fotoliul de ministru de Externe, începând din iunie 2019, în Guvernele conduse de Maia Sandu, Natalia Gavrilița și Dorin Recean.