Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE l-a convocat pe reprezentantul…

UE l-a convocat pe reprezentantul Rusiei la Bruxelles și a cerut o anchetă independentă în cazul morții lui Alexei Navalnîi

Sursa foto: Reuters

Uniunea Europeană l-a convocat pe reprezentantul Rusiei la UE și a cerut o anchetă internațională independentă privind moartea liderului opoziției Alexei Navalnîi, a anunțat marți serviciul diplomatic al UE. Michael Siebert, un oficial de rang înalt din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, a îndemnat, de asemenea, Rusia să predea „fără întârziere” corpul lui Navalnîi familiei sale, în cadrul întâlnirii cu Kirill Loginov, reprezentantul permanent interimar al Rusiei la UE, notează Reuters.

„UE a transmis o notă de protest în legătură cu moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, pentru care responsabilitatea finală revine președintelui Vladimir Putin și autorităților ruse”, a declarat acesta.

Siebert „a făcut apel la Rusia să permită o anchetă internațională independentă și transparentă privind circumstanțele” morții lui Navalnîi.

Kremlinul a negat implicarea în moartea opozantului rus și spune că acuzațiile occidentale potrivit cărora Putin ar fi responsabil sunt „inacceptabile”. Comitetul de Investigații al Rusiei afirmă că a lansat o anchetă în legătură cu moartea lui Navalnîi, iar Kremlinul a declarat că nu se supune cererilor UE.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a decedat

Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit vineri, 16 februarie, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spunea că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința, cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse fiind o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.

Iulia Navalnîi, soția opozantului rus, a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său. Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu deține informații cu privire la cauza morții lui Navalnîi: „Este de competența medicilor să afle”. 

Trupul neînsuflețit al opozantului s-ar afla la Spitalul Clinic Raional Salekhard, pe acesta fiind identificate vânătăi. Totuși încă nu a fost efectuată autopsia, iar membrii familiei lui Navalnîi încă nu au acces la corpul neînsuflețit al acestuia.

Marți, 20 februarie, Ludmila Navalnaia, mama opozantului rus Alexei Navalnîi, a transmis un mesaj lui Vladimir Putin. Femeia îi cere liderului de la Kremlin, acuzat că l-a ucis pe Navalnîi, să-i predea trupul neînsuflețit al fiului ei. Mama lui Navalnîi a făcut apel către Vladimir Putin în fața clădirii coloniei „Lupul polar”, acolo unde era deținut cel mai vehement critic al Kremlinului și care s-a stins din viață pe 16 februarie.