Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Presa israeliană: Israelul și gruparea…

Presa israeliană: Israelul și gruparea Hamas ar fi gata să încheie un armistițiu. Între timp, bombardamentele continuă

Foto: Profimedia

Israelul și gruparea Hamas ar putea încheia joi un acord de încetare a focului. Informația a apărut în presa israeliană, care cita surse din cadrul Guvernului, dar în mai puțin de o oră au venit dezmințiri de ambele părți, scrie Digi.

„Am obosit cu toții”, le-ar fi spus oficialii jurnaliștilor, care scriu că premierul Benjamin Netanyahu i-a fi transmis deja președintelui american Joe Biden că este pregătit pentru un astfel de scenariu.

Înțelegerea ar urma să fie încheiată cu medierea Egiptului și deși presa scrie că Hamas și-ar fi dat acordul, un oficial de rang înalt al grupării a negat acest lucru. La fel și oficialii israelieni.

La rândul ei, Casa Albă a continuat să facă presiuni discrete asupra Israelului pentru a domoli ostilitățile. „Obiectivul nostru, al fiecarei acțiuni pe care o întreprindem, al fiecărei declarații pe care o facem este reducerea violenței și încetarea conflictului din teren. Sunt momente în diplomație în care trebuie să fim mai discreți în legătură cu unele conversații. Singura cale de a pune capăt violenței, de a pune capăt acestei escaladări a violențelor, este soluția a două state”, a fost mesajul transmis de la Casa Albă de purtătoarea de cuvânt Jen Psaki.

Analiștii subliniază că sfârșitul ostilităților dintre cele două părți au urmat un model de când Hamas a preluat controlul în Gaza, în 2007: ambele părți au nevoie să poată spune popoarelor lor că au câștigat.

Ungaria vrea pragmatism, nu declarații

Situația din Israel a fost discutată și de miniștrii de externe din UE, iar la finalul convorbirilor, șeful diplomației europene a cerut încetarea imediată a violențelor. A existat și o declarație în acest sens, susținută de toate statele membre, mai puțin Ungaria. Diplomația de la Budapesta consideră că astfel de declarații, care vin într-un context tensionat, nu sunt de niciun folos și că ar fi nevoie de mai mult pragmatism, relatează presa internațională.

Cel puțin 213 persoane au fost ucise în Fâșia Gaza și 12 în Israel, în cele mai sângeroase confruntări din ultimii șapte ani, care deja au intrat în a 10-a zi. 

Ostilitățile continuă

Dar până să se ajungă la un armistițiu, urmează noi atacuri: conducerea armatei israeliene a anunțat că va urma o noapte intensă de bombardamente, vizate fiind în special tunelurile folosite de mișcarea islamistă.

„Directiva este continuarea loviturilor asupra țintelor teroriste. Vom continua să acționăm atât timp cât este necesar pentru a restabili pacea și securitatea tuturor locuitorilor din Israel”, a declarat marți seara premierul Benjamin Netanyahu.

După miezul nopții, presa israeliană relata despre noii serii de rachete Hamas trase asupra sudului și centrului Israelului. Hamas a anunțat ca vizează baze aeriene ale armatei israeliene.

Pe 18 mai, Israel a anunțat că bombardamentele sale aeriene au ucis un comandant militant palestinian de rang înalt în Gaza și au distrus tuneluri folosite de Hamas. Grupările islamiste au reînnoit atacurile cu rachete asupra orașelor israeliene, în ciuda apelurilor internaționale crescânde pentru încetarea focului, scrie reuters.com.

Două atacuri aeriene israeliene au ucis cel puțin 43 de palestinieni, inclusiv opt copii și au rănit alți 50 de oameni, dintre care majoritatea femei și copii, duminică, 16 mai, zi în care au fost înregistrate cele mai multe decese în conflictul israeliano-palestinian, care a început acum o săptămână, scrie CNN.

Israelul a comasat trupe la granița cu Fâșia Gaza și se află în „în diverse stadii de pregătire a operațiunilor terestre”, a anunțat un purtător de cuvânt al IDF (Forțele de apărare israeliene). Această mișcare aduce aminte de incursiunile armatei israeliene în teritoriile palestiniene în timpul conflictelor din 2008-2009 și 2014.