Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Atacuri grave în Israel.…

VIDEO Atacuri grave în Israel. Doi șoferi au fost scoși din mașină și batuți. Peste 400 de persoane, arestate

Foto: captură video Twitter

Două atacuri grave au avut loc ieri seară în Israel, victimele fiind un bărbat arab și un bărbat israelian. Un bărbat a fost scos din mașină de către o gloată furioasă și bătut sever în apropierea orașului israelian Tel Aviv. Grupările de evrei israelieni și arabi israelieni au fost implicate în proteste violente miercuri seară, iar poliția a arestat peste 400 de persoane. Fiecare grupare a atacat afaceri, mașini și persoane, informează digi24.

Politicieni de ambele părți au condamnat protestele violente. Într-o declarație, premierul Benjamin Netanyahu a descris protestele drept „intolerabile”. „Nimic nu justifică linșarea arabilor dintre evrei și nimic nu justifică linșarea evreilor dintre arabi”, a spus Netanyahu, adăugând că țara duce o luptă „pe două fronturi”.

Un șofer, despre care se presupunea că este arab, a fost scos din mașină și bătut de o mulțime furioasă, miercuri seară, în orașul israelian Bay Yam.

Atacul a fost filmat de echipele de televiziune aflate la fața locului și transmis la televiziunea publică.

Oameni din mulțime au susținut că șoferul a încercat să-i lovească cu mașină. Imaginile arată că acesta a dat cu spatele încercând să scape, apoi a accelerat prin mulțime și a lovit o altă mașină. Ulterior, ușile mașinii au fost deschise, iar bărbatul aflat la volan a fost scos și bătut de mulțimea furioasă.

Poliția ar fi ajuns la fața locului la 15 minute după atac. Șoferul bătut, despre care se crede că ar fi arab, „a fost rănit grav, dar este în stare stabilă”, a anunțat spitalul Ichilov din Tel Aviv.

Atacul a fost condamnat de toate părțile. Politicianul israelian de extremă dreaptă Betzalel Smotrich s-a declarat „rușinat” de „cruzimea groaznică” a atacului, în timp ce parlamentarul arab al partidului de stânga Meretz, Issawi Fredj, a spus că este un semn că țara se îndreaptă către „război civil”.

Un alt atac grav a avut loc în orașul Acre, unde un israelian în vârstă de aproximativ 30 de ani a fost bătut de un grup de arabi israelieni. Bărbatul a fost internat în stare gravă la Centrul Medical Galilee. Potrivit poliției, mulțimea era înarmată cu bâte și pietre, iar imaginile filmate de un martor arată șoferul care ieșise din mașină și o luase la fugă, înainte să fie prins și bătut.

„Eram în apropiere când l-am văzut pe bărbatul rănit întins pe jos, în stare de inconștiență, sângerând de la o rană la cap”, a declarat un medic pentru Jerusalem Post. Victima a fost transportată la spital.

Yair Lapid, lider al opoziției israeliene, a condamnat violențele, despre care a spus că reprezintă „pierderea completă a controlului”.