Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Norvegia va deschide o ambasadă…

Norvegia va deschide o ambasadă în R. Moldova. Ministrul norvegian de Externe, aflat într-o vizită la Chișinău, a anunțat un nou ajutor umanitar, de 70 de milioane de coroane norvegiene

Sursa: Guvernul R. Moldova

Norvegia va deschide o ambasadă la Chișinău. Subiectul a fost discutat miercuri, 17 aprilie, în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei Espen Barth Eide, aflat într-o vizită în R. Moldova.

„Înființarea ambasadei în perioada apropiată va transmise un semnal clar al sprijinului nostru pentru R. Moldova, reformele inițiate de autorități și pentru parcursul european al Moldovei”, a subliniat ministrul Afacerilor Externe al Norvegiei.

Totodată, Norvegia a anunțat că oferă 70 de milioane de coroane norvegiene (peste 110 milioane de lei n.r.) suplimentare pentru ajutor umanitar în R. Moldova.

„Moldova este țara vecină care a primit cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor din Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. Există o mare nevoie de a oferi sprijin pentru cei aproximativ 100 000 de refugiați ucraineni din țară, pentru familiile care îi găzduiesc și pentru alți moldoveni vulnerabili”, se arată într-un comunicat de presă publicat de Ministerul norvegian de resort.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvern, securitatea energetică a țării noastre, parcursul european al Republicii Moldova și consolidarea relațiilor moldo-norvegiene în domeniile de interes reciproc au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu ministrul Espen Barth Eide.

Șeful Executivului s-a referit la asistența financiară acordată de partea norvegiană pentru sectorul educației, apărării, și în mod special, pentru susținerea proiectelor energetice din țara noastră. Potrivit premierului, anul trecut, grantul oferit prin programul de sprijin Nansen a fost direcționat inclusiv pentru aprovizionarea cu gaze naturale și depozitarea acestora.

„Vom continua să muncim și să dezvoltăm, împreună cu partenerii noștri, proiectele care vor spori securitatea energetică a Republicii Moldova. În același timp, punem accent pe redresarea economică și investiții în energia verde, iar Norvegia este țara care ne poate ajuta la capitolul respectiv”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Premierul a menționat că autoritățile depun efort pentru crearea unui mediu de afaceri „sigur”, accentuând că Republica Moldova oferă un șir de oportunități pentru antreprenori, în special, în domenii precum tehnologiile informaționale, electronică și tranziția spre energia verde. De asemenea, oficialul a evidențiat potențialul de cooperare cu Regatul Norvegiei în domeniul comerțului, diversificării surselor de energie, dar și industrializării agriculturii.

Părțile au mai vorbit despre colaborarea în materie de mediu și împădurire și despre reabilitarea infrastructurii din țara noastră, în contextul procesului de reconstrucție a Ucrainei.

La începutul lunii februarie, Ministerul de Externe de la Oslo a anunțat că Norvegia își consolidează prezența în Republica Moldova prin deschiderea unui birou al ambasadei în Chișinău.

„Din cauza situației de securitate din Europa, trebuie să ne schimbăm atenția și să realocăm resursele. În ultimul an, am crescut numărul personalului diplomatic la anumite ambasade norvegiene din Europa, inclusiv la Kiev, București și Vilnius. Iar acum, pentru prima dată, deschidem o misiune norvegiană în Republica Moldova”, a declarat atunci ministrul Afacerilor Externe Espen Barth Eide.

Norvegia și-a sporit semnificativ sprijinul acordat Moldovei de la începutul războiului din 2022, au menționat reprezentanții norvegieni.

În 2023, Norvegia a oferit Moldovei 400 de milioane de coroane norvegiene pentru achiziționarea de gaze. Fondurile au fost furnizate prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Norvegia a alocat, de asemenea, 100 de milioane de coroane norvegiene pentru programul „Moldova Growth, Resilience and Opportunities for Well-being” (M-GROW), creat recent de Banca Mondială. „Acest fond fiduciar multidonator va ajuta Moldova să își îmbunătățească competitivitatea și eficiența energetică, precum și să consolideze instituțiile și să promoveze buna guvernanță”, conform Ministerului de Externe al Norvegiei.

Norvegia este unul dintre cei mai mari donatori de asistență umanitară pentru R. Moldova. Cu această nouă alocare de 70 de milioane de coroane norvegiene, Norvegia va fi oferit aproximativ 490 de milioane de coroane norvegiene în ajutor umanitar de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022. Potrivit ONU, aproximativ 160 000 de persoane au primit ajutor umanitar în 2023. Aceasta include transferuri în numerar pentru aproximativ 86 000 de refugiați ucraineni și familii gazdă din Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua o vizită de stat în Norvegia în perioada 6-7 mai, fiind găzduită de regele Harald și regina Sonja. Aceasta va fi prima dată când un președinte moldovean vizitează Norvegia, „un semn clar al legăturilor tot mai puternice dintre cele două țări în ultimii ani”, conform sursei citate.