Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   9 ianuarie - zi de…

9 ianuarie – zi de doliu național în Ucraina, după tragedia aviatică din Iran, soldată cu 176 de morți

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a declarat astăzi, 9 ianuarie, drept zi de doliu în Ucraina, în urma tragediei aviatice de ieri din Iran, soldată cu cu 176 de morți.

„Președintele Ucrainei a decis să coboare drapelele în bernă de pe toate instituţiile statului, structurile guvernamentale, întreprinderile de stat şi de pe alte instituţii publice. De asemenea, pe 9 ianuarie, vor fi anulate concertele, fiind efectuate şi modificări în grilele de emisie ale postrurilor tv şi radio”, se notează într-un comunicat emis pe site-ul preşedintelui Ucrainei.

Totodată, pe pagina de Facebook a președintelui Ucrainean, Vladimir Zelenski, a fost publicat un mesaj video prin care acesta a trimis condoleanțe rudelor și prietenilor celor 11 cetățeni ucraineni decedați.

„Fără îndoială, prioritatea pentru Ucraina este identificarea cauzelor accidentului de avion. Cu siguranță vom afla adevărul. În acest scop, va fi efectuată o investigație detaliată și independentă în conformitate cu dreptul internațional”, a declarat Zelenski.

Totodată, experți și salvatori ucraineni au ajuns la Teheran în noaptea de 9 ianuarie pentru a investiga în comun cauzele prăbușirii aeronavei Boeing-737-800, care aparține companiei ucrainene International Airlines din Ucraina.

Un avion Boeing 737-NG al companiei Ukraine International Airlines, cu 176 de pasageri la bord, s-a prăbușit miercuri noaptea. Accidentul a avut loc la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Acesta avea ca destinație Kievul.

Cauza preliminară privind prăbușirea avionului ucrainean în Iran. Noi detalii din anchetă

Potrivit ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, țările de origine ale celor 167 de pasageri și 9 membri ai echipajului au fost: Iran – 82; Canada – 63; Ucraina – 2 + 9 (echipaj); Suedia – 10; Afganistan – 4; Germania – 3; Regatul Unit – 3.

FOTO/ Un avion ucrainean cu 176 de persoane la bord s-a prăbușit după decolarea de la Teheran

FOTO: Reuters