Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Prim-ministra Natalia Gavrilița, despre…

VIDEO Prim-ministra Natalia Gavrilița, despre aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale: „Guvernul începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative”

Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a făcut marți, 19 octombrie, declarații de presă în contextul declarării de către Comisia Pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova a nivelului de alertă pe piața gazelor naturale.

Șefa Executivului a anunțat că R. Moldova începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din „surse alternative” prin intermediul companiei Energocom. Prim-ministra Gavrilița nu a menționat însă volumul de gaze pe care Guvernul intenționează să-l cumpere și nici prețul.

„R. Moldova va avea gaze naturale. (…)Suntem în discuții cu Guverne și companii. Andrei Spînu se află în Polonia și poartă discuții. Guvernul începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin compania „Energocom”. Va crește capitalul statutar al Energocom. (…) Volumele livrate de Gazprom în octombrie sunt mai mici. Indiferent de rezultatul acestor negocieri noi nu putem lăsa țara fără gaz. (…) În această săptămână Gazoductul Iași-Chișinău a fost folosit pentru balansarea presiunii. Suntem recunoscători Ucrainei. Prețul de achiziționare va crește și va crește și tariful. Ceea ce poate face Guvernul este compensarea pentru păturile vulnerabile. Am planificat o discuție telefonică cu dl Krasnoselski. (…) Ceea ce ține de prețul de achiziție acestea variază de la zi la zi, noi încercăm să negociem prețuri mai bune decât sunt pe piață. (…) Andrei Spînu se întâlnești atât cu miniștri dar și companii care pot livra gaze. (…) În privința rezervelor, R. Moldova nu are sisteme de rezervare a gazelor, noi monitorizăm în permanență presiunea în conductele de gaze. (…) Nu suntem pregătiți să oferim detalii despre procesul de negocieri. Căutăm acum unde am putea accesa gaz la cel mai bun preț. R. Moldova va achiziționa păcură din România. (…) ”, a declarat Natalia Gavrilița.

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că în perioada 18-19 octombrie va efectua o vizită de lucru în Polonia în cadrul căreia va discuta despre furnizarea gazelor naturale în R. Moldova. Detalii aici.

La 13 octombrie curent, în R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Detalii aici.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit cu o lună. Detalii aici.