Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Contractul dintre „Moldovagaz”…

ULTIMA ORĂ Contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, care expiră astăzi, prelungit pentru o lună

Contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, care expiră joi, 30 septembrie, a fost prelungit pentru o lună. Anunțul a fost făcut de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, viceprim-ministru.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că prelungirea contractului are loc în aceleași condiții la care R. Moldova a primit gaze în luna septembrie.

„Discuțiile referitor la contractul de livrare a gazelor pentru R. Moldova continuă. Pentru a nu pereclita livrările de gaze pe termen scurt, câteva minute în urmă, am confirmat prelungirea contractului de livrarea de gaze între MoldovaGaz și Gazprom pentru 1 lună”, a spus Andrei Spînu într-o postare pe Facebook.

„Moldovagaz” anunță că la Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor SA „Moldovagaz”, care a avut loc astăzi, 30 septembrie, a fost examinat subiectul privind confirmarea tranzacțiilor cu conflict de interese și anume a două suplimente la contractul dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” privind condițiile de furnizare a gazelor naturale în R. Moldova pentru anii 2007-2021.

Primul supliment prevede clarificarea formulei de calcul a prețului de achiziție a gazelor naturale în trimestrele II și III a anului 2021, și anume, excluderea calculării duble a puterii calorifice efective a gazului. Cel de al doilea supliment prevede ajustarea volumelor contractuale de furnizare a gazelor naturale până în luna septembrie a anului 2021 prin majorarea acestora.

„Acest fapt a fost determinat de depășirea volumelor contractate de furnizare în lunile februarie-aprilie a acestui an pe fundalul vremii reci, stabilite în perioada menționată, precum și insuficienței resurselor de gaze naturale pentru luna septembrie”, anunță reprezentanții instituției.

În decembrie 2020, „Moldovagaz” și „Gazprom” au semnat acordurile adiționale la Contractul pentru tranzitul și furnizarea de gaze rusești către R. Moldova, fiind prelungit până la 30 septembrie 2021.