Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Maia Sandu, despre interdicția de…

Maia Sandu, despre interdicția de import în Rusia a produselor vegetale din R. Moldova: „Vrem să ajungem pe piețele în care este apreciat produsul, nu unde alte criterii definesc deciziile dacă să ne lase să exportăm sau nu”

Președinta țării Maia Sandu susține că autoritățile din R. Moldova își doresc ca produsele moldovenești să ajungă pe piețele în care este apreciat produsul, „nu unde alte criterii definesc deciziile dacă să ne lase să exportăm sau nu”. Declarația a fost făcută în contextul în care, din 15 august, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse „Rosselhoznadzor” a limitat temporar importul în Rusia a produselor vegetale din R. Moldova.

În cadrul vizitei de lucru în municipiul Bălți, președinta Maia Sandu a declarat, pentru presa locală, că producătorii autohtoni trebuie să se concentreze pe producția competitivă după preț și calitate.

„Guvernul discută și cu alte potențiale piețe și cunoașteți că în această vară am reușit să obținem reguli de acces mai simple pentru producătorii noștri pe piața europeană. Dincolo de piața europeană sunt și alte piețe. Noi trebuie să ne străduim să avem produse de calitate, producție competitivă după preț și calitate, dar vrem să ajungem pe piețele în care este apreciat produsul, nu unde alte criterii definesc deciziile dacă să ne lase să exportăm sau nu”, a declarat președinta Maia Sandu.

Rosselhoznadzor a anunțat că din 15 august limitează temporar importul în Federația Rusă a produselor vegetale, incluse în lista de carantină, din 31 de raioane ale R. Moldova, unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și orașele Chișinău și Bălți, „pentru a proteja teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină”.

„Din 15 august 2022, Rosselhoznadzor este obligat să introducă restricții temporare la importul de produse vegetale reglementate pe teritoriul Federației Ruse din următoarele raioane ale Republicii Moldova: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și din unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și municipiile Chișinău, Bălți”, a anunțat Rosselhoznadzor pe 9 august curent.

Pe 11 august, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a anunțat că a recepționat notificarea autorităților din Federația Rusă prin care se anunță că începând cu 15 august va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale R. Moldova. MAIA a anunțat că autoritățile urmează să discute cu Ambasada Federației Ruse la Chișinău „pentru a identifica soluții”.

În aceeași ordine de idei, conducerea ANSA a declarat că sunt deschiși pentru dialog cu instituțiile de control fitosanitar din Federația Rusă, „în scopul îmbunătățirii clarității și realizării unui schimb de informații extins”.

Tot pe 11 august, Comitetul Executiv al Găgăuziei a anunțat se va adresa direct Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse „Rosselhoznadzor” pentru soluționarea problemei privind interdicția de import a produselor vegetale din mai multe regiuni ale R. Moldova.