Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Agriculturii propune să fie…

Ministrul Agriculturii propune să fie creat un grup de lucru moldo-rus pentru a „elucida circumstanțele” care au dus la sistarea importului de produse vegetale de către Rusia

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a reiterat, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, „preocuparea instituțiilor statului de a proteja consumatorii, atât de pe piața locală, cât și de pe cea internațională, împotriva riscurilor asociate lanțului alimentar”, în contextul deciziei Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) de a sista temporar importul de produse agricole din unele regiuni ale R. Moldova, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

„Pentru elucidarea tuturor cauzelor și circumstanțelor, suntem deschiși spre a forma un grup de lucru cu implicarea experților naționali și cu cei din Federația Rusă, astfel încât să reușim efectuarea unei anchete concludente. În scopul evitării incertitudinilor și în vederea consolidării încrederii în sistemul de securitate alimentară al R. Moldova, propunem să efectuăm vizite la depozite, să colectăm date, să identificăm riscurile existente și să le lichidăm”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Totodată, conform instituției, Vladimir Bolea a mai declarat că mizează pe corectitudine în relațiile profesionale dintre producători și consumatori și că „va depune efortul necesar pentru accelerarea procesului de cercetare a circumstanțelor, de stabilire a unor runde de discuții cu instituțiile responsabile din Federația Rusă, inclusiv de organizare a unor vizite dacă vor fi necesare”.

Ministerul Agriculturii a recepționat joi, 11 august, notificarea autorităților din Federația Rusă prin care se anunță că începând cu data de 15 august va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale R. Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului.

Potrivit autorităților din Federația Rusă, starea fitosanitară a produselor vegetale autohtone nu corespund reglementărilor, fiind depistați 5 dăunători de carantină în loturile importate.