Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Autoritățile din Găgăuzia se vor…

Autoritățile din Găgăuzia se vor adresa direct Serviciului „Rosselhoznadzor” pentru soluționarea problemei privind interdicția de import a produselor vegetale din R. Moldova: O comisie din Rusia ar putea veni în UTA Găgăuzia ca să dea „o evaluare a stării fructelor și legumelor”

Foto: Sandu Tarlev

Comitetul Executiv al Găgăuziei anunță se va adresa direct Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse „Rosselhoznadzor” pentru soluționarea problemei privind interdicția de import a produselor vegetale din mai multe regiuni ale R. Moldova. O decizie în acest sens a fot luată joi, 11 august, scrie gagauzinfo.md.

Șeful departamentului complexului agroindustrial din Găgăuzia, Andrei Dimitroglo, a menționat, în cadrul ședinței Comitetului Executiv al Găgăuziei, că situația creată este „foarte neplăcută” și că autoritățile din Găgăuzia vor construi independent relații cu Rosselhoznadzor, pe baza experienței anterioare.

„Conducerea țării trebuie să-și construiască diplomatic relațiile cu partenerii. În primul rând, cu Federația Rusă. Și să poată negocia. Noi, la rândul nostru, Comitetul Executiv al Găgăuziei, vom lua legătura direct cu Rosselhoznadzor, urmând exemplul altor ani, când la fel au existat interdicții”, a spus șeful departamentului complexului agroindustrial din Găgăuzia.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a remarcat că „avem experiență bună” și a îndrumat departamentului să înceapă pregătirea documentelor pentru adresarea la Rosselhoznadzor.

„Am avut o experiență bună. Ne-am adresat direct și am cerut ca o comisie să vină la noi, să meargă pe câmpurile noastre, să studieze situația, să efectueze teste și, deja la fața locului, să dea o evaluare a stării fructelor și legumelor noastre. Așadar, studiați în totalitate întreaga situație și haideți să pregătim un document pe care îl vom trimite pentru a invita o comisie la noi”, a spus Irina Vlah, potrivit gagauzinfo.md.

Sursa citată menționează că, anual din UTA Găgăuzia se exportau câteva mii de tone de produse vegetale. Potrivit șefului departamentului complexului agroindustrial din Găgăuzia, printre principalele țări pentru export sunt Federația Rusă, Ucraina și Belarus.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a recepționat joi, 11 august, notificarea autorităților din Federația Rusă prin care se anunță că începând cu data de 15 august va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale R. Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului. Totodată, autoritățile anunță că urmează să discute cu Ambasada Federației Ruse la Chișinău „pentru a identifica soluții”.

Astfel, la Ministerul Agriculturii a fost organizată o ședință de lucru cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Serviciului Vamal, cu exponenții Asociațiilor de profil ale producătorilor agricoli și exportatorilor, pentru a discuta despre interzicerea de către Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a importului temporar de produse vegetale din R. Moldova.

„Potrivit autorităților din Federația Rusă, starea fitosanitară a produselor vegetale autohtone nu corespund reglementărilor, fiind depistați 5 dăunători de carantină în loturile importate. În acest sens, la ședință s-a discutat despre acțiunile ce pot fi întreprinse pentru a soluționa situația și pentru a diminua eventualele riscuri”, menționează MAIA.

Secretarul de stat Vasile Șarban susține că interzicerea importului de fructe din țara noastră „ar putea avea un impact major asupra unor producători autohtoni, îndeosebi în pragul campaniei de recoltare”.

În aceeași ordine de idei, conducerea ANSA a declarat că sunt deschiși pentru dialog cu instituțiile de control fitosanitar din Federația Rusă, „în scopul îmbunătățirii clarității și realizării unui schimb de informații extins”.

Rosselhoznadzor a anunțat că din 15 august limitează temporar importul în Federația Rusă a produselor vegetale, incluse în lista de carantină, din 31 de raioane ale R. Moldova, unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și orașele Chișinău și Bălți, „pentru a proteja teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină”.

„Din 15 august 2022, Rosselhoznadzor este obligat să introducă restricții temporare la importul de produse vegetale reglementate pe teritoriul Federației Ruse din următoarele raioane ale Republicii Moldova: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și din unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și municipiile Chișinău, Bălți”, anunță Rosselhoznadzor.

Potrivit Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, motivul introducerii restricțiilor a fost depistarea repetată a „obiectelor de carantină periculoase” în produsele moldovenești care intră în Rusia.

Pe 8 august, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse „Rosselhoznadzor” anunța că „este îngrijorat” de cazurile tot mai frecvente „de detectare a obiectelor de carantină în produsele vegetale din R. Moldova” și reamintește despre o „eventuală introducere a restricțiilor” pentru produsele moldovenești, despre care ar fi anunțat autoritățile noastre, printr-o notificare expediată în iulie curent. De cealaltă parte, responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susțin că „nu cunosc despre ce fel de notificare se vorbește”.

Potrivit Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, doar în luna iulie s-au înregistrat 13 cazuri de depistare a cinci tipuri de obiecte de carantină pentru țările UEE. Printre acestea se numără molia orientală, musca orientală a fructelor și musca mediteraneană a fructelor, precum și putregaiul maro de monilioză și ambrozia din frunze de salvia.

Arunci, solicitați de Ziarul de Gardă, responsabilii din cadrul Agenției Naţionale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ne-au comunicat că „nu cunosc despre ce fel de notă se vorbește” și au menționat că notificările din Federația Rusă vin în urma depistării organismelor, iar o astfel de notificare ar putea să se refere și la „organisme depistate într-un lot cu marfă din februarie”.

„Nu cunosc despre ce fel de notă se vorbește. Notificările din Federația Rusă vin în urma organismelor depistate. Asta poate să fie și organisme depistate într-un lot cu marfă din februarie și ei ne informează pe noi în iulie, în august, în septembrie, când au timp și la discreția lor.

Notificarea respectivă poate să fie la un lot în care au fost depistate anterior organisme de carantină. Poate fi orice notificare, poate să fie și la material săditor și la alte produse de origine vegetală. Nu este neapărat o notificare care vine concret numai pentru direcția noastră sau pe produsele exportate prin intermediul certificatelor fitosanitare”, Iulia Haidarlî, șefă adjunctă a direcției fitosanitare din cadrul ANSA.