Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Fosta prim-ministră Natalia Gavrilița și…

Fosta prim-ministră Natalia Gavrilița și vicepreședintele CNPF Vitalie Lemne au fost numiți în funcția de membru al Consiliului de supraveghere al BNM

Sursa: multimedia.parlament.md

Fosta șefă de Guvern Natalia Gavrilița și vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) Vitalie Lemne au fost numiți în funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pe un termen de șapte ani.

Candidaturile acestora au fost propuse în plenul Parlamentului în urma desfășurării concursului pentru selectarea candidaților pentru această funcție, la care au fost admise 17 persoane. Ulterior, în bază de concurs, vor fi selectați și numiți încă doi candidați pentru aceste funcții.

Cei doi vor ocupa funcțiile deținute anterior de Alexandru Pelin și Valeriu Iaşan, conform proiectului de hotărâre, care a fost de 53 de deputați.

Gavrilița: „E o decizie grea pe care mi-o asum”

Fosta prim-ministră Natalia Gavrilița a făcut un anunț public vineri, 14 iulie, că a decis să depună dosarul pentru funcția de membră a Consiliului de supraveghere al BNM.

„Eu cred că experiența și abilitățile mele vor fi utile anume în această funcție. Am decis să mă dedic de acum încolo dezvoltării economice a țării noastre dintr-o funcție tehnică, dar foarte importantă pentru stabilitatea macro-financiară a R. Moldova”, a scris Natalia Gavrilița pe rețelele de socializare.

Aceasta a menționat că dacă va câștiga concursul pentru această funcție, este obligată de lege să renunțe la orice afiliere politică, inclusiv să își suspende statutul de membru al Partidului Acțiuni și Solidaritate (PAS).

„E o decizie grea pe care mi-o asum. În același timp, voi rămâne în continuare alături de cetățeni, veghind ca activitatea Băncii Naționale să fie cât mai eficientă, transparentă și credibilă”, a mai transmis Gavrilița.

Vitalie Lemne a fost numit în funcția de vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare în octombrie 2021. Într-un comunicat de atunci al Parlamentului se menționa că Vitalie Lemne deține o experiență îndelungată de activitate în sectorul bancar, începând cu munca în sucursală și până la funcții manageriale la centrala băncii. Lemne deține experiență de activitate în sectorul real al economiei.

CV-ul Nataliei Gavrița:

CV-ul lui Vitalie Lemne:

ZdG a relatat anterior că șaptesprezece persoane concurează pentru cele patru mandate de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care vor deveni vacante în curând. Printre aceștia se numără fosta prim-ministră Natalia Gavrilița, ex-directoarea Serviciului Fiscal de Stat (SFS) Rozalina Albu, dar și cei patru membri ai Consiliului de supraveghere cărora le expiră mandatul.

Dumitru Ursu, Alexandru Pelin, Valeriu Iaşan și Vadim Enicov au fost numiți membri ai Consiliului de supraveghere al Băncii Naţionale a Moldovei prin Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova nr. 202 din 29 iulie 2016. Cei patru s-au înscris la concursul anunțat de Parlament în iulie 2023.

Membrii Consiliului de supraveghere şi cei ai Comitetului executiv sînt numiţi în funcţie pe un termen de 7 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.

Cei patru membru ai Consiliului de supraveghere, care nu sunt angajați ai BNM, au ridicat în anul 2022 indemnizați de la BNM în valoare totală de 1 120 024 de lei, adică circa 93 de mii de lei lunar, conform declarațiilor de avere ale acestora. Iasan Valeriu a declarat indemnizații în valoare totală de peste 908 mii de lei, net.

Rozalina Albu, directoare a SFS, numită în această funcție în noiembrie 2021, și-a dat demisia în luna martie 2023.

Parlamentul a lansat la 6 iulie concursul public pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Decizia a fost adoptată de Comisia economie, buget și finanțe.

Potrivit regulamentului, candidatul trebuie să dețină o experiență de muncă de cel puțin 10 ani în domeniul financiar, juridic sau de audit ori într-o funcție științifică sau academică în aceste domenii. Dosarele de înscriere la concurs includ, printre altele, declarația pe proprie răspundere că, în cazul în care va fi numit în funcția de membru al consiliului de supraveghere al BNM, în termen de 30 zile, candidatul va renunța, pe durata mandatului, la funcțiile incompatibile cu funcția de membru al consiliului de supraveghere al BNM.