Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Natalia Gavrilița, la Banca Națională.…

Natalia Gavrilița, la Banca Națională. Fosta prim-ministră anunță că va candida la „o funcție tehnică”

Sursa: Natalia Gavrilița PM/Facebook

Fosta prim-ministră Natalia Gavrilița anunță vineri, 14 iulie, că a decis să depună dosarul pentru funcția de membră a Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

„Eu cred că experiența și abilitățile mele vor fi utile anume în această funcție. Am decis să mă dedic de acum încolo dezvoltării economice a țării noastre dintr-o funcție tehnică, dar foarte importantă pentru stabilitatea macro-financiară a R. Moldova”, a scris Natalia Gavrilița pe rețelele de socializare.

Aceasta a menționat că dacă va câștiga concursul pentru această funcție, este obligată de lege să renunțe la orice afiliere politică, inclusiv să își suspende statutul de membru al Partidului Acțiuni și Solidaritate (PAS).

„E o decizie grea pe care mi-o asum. În același timp, voi rămâne în continuare alături de cetățeni, veghind ca activitatea Băncii Naționale să fie cât mai eficientă, transparentă și credibilă”, a mai transmis Gavrilița.

Parlamentul a lansat la 6 iulie concursul public pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Decizia a fost adoptată de Comisia economie, buget și finanțe.

Potrivit regulamentului, candidatul trebuie să dețină o experiență de muncă de cel puțin 10 ani în domeniul financiar, juridic sau de audit ori într-o funcție științifică sau academică în aceste domenii. Dosarele vor include, printre altele, declarația pe proprie răspundere că, în cazul în care va fi numit în funcția de membru al consiliului de supraveghere al BNM, în termen de 30 zile, candidatul va renunța, pe durata mandatului, la funcțiile incompatibile cu funcția de membru al consiliului de supraveghere al BNM.

În luna martie, fosta prim-ministră a afirmat membrii PAS analizează mai multe candidaturi pentru funcția de primar al capitalei, inclusiv candidatura sa. În final, a fost înaintat Lilian Carp.

Fosta prim-ministră a menționat atunci că ocupă funcția de prim-vicepreședintă a PAS și că în viitorul apropiat nu ia în calcul posibilitatea de a se muta în străinătate. De asemenea, Natalia Gavrilița a spus că ia în considerație anumite opțiuni în sectorul privat.

„Continui munca de partid (…). În același timp am invitații la conferințe internaționale să fac anumite lecții la universități în străinătate și continui să explorez posibilitățile pentru viitor (…)

Sunt mai multe opțiuni. Eu aș vrea să-mi urmez valorile, așa cum făcut-o tot timpul și să fac ceva care este cu impact pentru societate, pentru oameni, pentru Moldova (…). La moment nu explorez posibilitatea de a pleca din țară. Sunt aici, alături de echipa din partid (…)”, a spus Gavrilița.

Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministră a R. Moldova, pe 10 februarie 2022, într-un briefing de presă.