Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Energia electrică s-ar putea…

DOC Energia electrică s-ar putea ieftini cu circa 30 de bani. Premier Energy și FEE Nord au expediat ANRE-ului cererile de ajustare a tarifelor

Premier Energy Distribution și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) au expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) solicitările privind ajustarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice.

Potrivit solicitărilor, „Premier Energy”, care deservește consumatorii din centrul și sudul țării, solicită ANRE-ului aprobarea prețului de circa 3,09 lei/kWh, cu 33 de bani mai puțin decât tariful actual, iar FEE-Nord cere un preț de 3,54 lei/ kWh, adică cu 30 de bani mai puțin decât tariful în vigoare.

Membrii Consiliului de Administrare al ANRE se vor întruni miercuri, 12 aprilie 2023, ora 10:00, pentru examinarea și aprobarea tarifelor și prețurilor reglementate la energia electrică.

ANRE a anunțat pe 5 aprilie că în urma unor analize preliminare a „constatat premise de micșorare a tarifelor și prețurilor reglementate pentru energia electrică livrată consumatorilor finali” și a solicitat furnizorilor prezentarea cererilor de ajustare a tarifelor.

Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică a avut loc pe 30 decembrie 2022. Atunci, energia electrică livrată consumatorilor din centrul și sudul țării s-a ieftinit cu circa 1 leu și 20 de bani, iar pentru consumatorii din nordul țării – cu 81 de bani. Astfel, din 1 ianuarie 2023, consumatorii Premier Energy achită 3,42 lei/kWh, iar consumatorii FEE-Nord – 3,84 lei/kWh.

Solicitarea de ajustare a prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice, înaintată de furnizorul Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L.

Solicitarea de ajustare a prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice, înaintată de furnizorul S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”

Pe 31 martie, SA „Energocom” anunța că în următoarea jumătate de an va procura energie electrică de la Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES). Conform companiei de stat, urmează să fie achiziționate de la MGRES aproximativ 282 mii MWh lunar, ceea ce ar constitui peste 90% din necesarul de energie al malului drept al Nistrului.

R. Moldova va cumpăra energie electrică de la MGRES la prețul de 66 USD/MWh, cu 7 dolari mai puțin decât în ultimele patru luni, precizează reprezentanții SA „Energocom”.

De asemenea, conform SA „Energocom”, în luna aprilie, compania va cumpăra electricitate de la SN „Nuclearelectrica” SA din România, circa 17,4 mii MWh, echivalentul a 5,5% din necesar. Prețul unui MWh în baza acestui contract este de 450 RON (aproximativ 91 de euro/ MWh). La necesitate, în orele de vârf, societatea pe acțiuni poate achiziționa și de pe bursa română OPCOM.