Principală  —  IMPORTANTE   —   SA „Energocom” a semnat un…

SA „Energocom” a semnat un contract nou de achiziție a energiei electrice de la MGRES

În următoarea jumătate de an, SA „Energocom” va procura energie electrică de la Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES). Conform companiei de stat, urmează să fie achiziționate de la MGRES aproximativ 282 mii MWh lunar, ceea ce ar constitui peste 90% din necesarul de energie al malului drept al Nistrului.

R. Moldova va cumpăra energie electrică de la MGRES la prețul de 66 USD/MWh, cu 7 dolari mai puțin decât în ultimele patru luni, precizează reprezentanții SA „Energocom”.

„Contractul ne va permite asigurarea consumatorilor finali cu energie electrică și funcționarea stabilă a sistemului energetic. De asemenea, durata de 6 luni a contractului ne asigură un grad mai mare de stabilitate și previzibilitate”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

De asemenea, conform SA „Energocom”, în luna aprilie, compania va cumpăra electricitate de la SN „Nuclearelectrica” SA din România, circa 17,4 mii MWh, echivalentul a 5,5% din necesar. Prețul unui MWh în baza acestui contract este de 450 RON (aproximativ 91 de euro/ MWh). La necesitate, în orele de vârf, societatea pe acțiuni poate achiziționa și de pe bursa română OPCOM.

Vineri, 27 martie, SA „Energocom” a anunțat că a cumpărat, în premieră, de pe Bursa Română de Mărfuri 24 de MWh de gaze naturale pentru ziua următoare, câte 1 MWh pe oră. Prețul unui MWh a constituit 240 de lei românești (echivalentul a 48,82 euro).

Potrivit directorului interimar al întreprinderii, Victor Bânzari, scopul acțiunii a fost „diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, în căutarea unor surse accesibile, precum și asigurarea securității energetice a țării”. SA Energocom susține că în prezent „caută parteneri din diferite țări, pentru a face achiziții noi de gaze și a profita de conjunctura favorabilă de prețuri”.