Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Deficitul de energie electrică pentru…

Deficitul de energie electrică pentru ziua de marți este de circa 8%. R. Moldova continuă să importe peste 80 la sută de electricitate din România

Autoritățile R. Moldova anunță că pentru ziua de marți, o noiembrie 2022, țara noastră are un deficit de energie electrică de aproximativ 8,2%. Astfel, R. Moldova continuă să importe peste 80 la sută de electricitate din România.

De asemenea, autoritățile menționează că Termoelectrica S.A. a început conectarea agentului termic în municipiul Chișinău.

„azi avem deficit de energie electrică de aproximativ 8,2%;
continuăm să importăm peste 80% de electricitate din România;
Termoelectrica S.A. a început conectarea agentului termic în Chișinău. Vom avea căldură și mai multă energie electrică produsă în țară”, anunță autoritățile R. Moldova pe canalul oficial pe Telegram, numit „Prima Sursă”.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, R. Moldova a reușit să reducă consumul cu 57% la gaz și cu 14,25% la electricitate în luna octombrie (comparativ cu octombrie anul trecut).

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare din 2 noiembrie 2022, solicitările operatorilor Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) majorarea tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice.

Astfel, consumatorii Premier Energy, cei din centrul și sudul R. Moldova, vor achita 4,77 lei/kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 62 de bani mai mult decât tariful actual, iar consumatorii FEE-Nord, din nordul țării, vor achita 4,81 lei/kWh (fără TVA), cu 1 leu și 60 de bani mai mult față de tariful actual. Noile prețuri reglementate sunt aplicate din 4 noiembrie 2022, data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, potrivit ANRE.

Vineri, 21 octombrie, Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Anunțul a venit în contextul în care furnizorul S.A. „Energocom” a comunicat tot vineri, 21 octombrie, despre existența unui deficit de energie electrică, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice.

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Centrala de la Cuciurgan va reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului. 

După aceasta, viceprim-ministrul Andrei Spînu a a explicat că pentru luna noiembrie nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES). Astfel, R. Moldova a rămas fără energia din stânga Nistrului și acum consumul este asigurat de producția internă și de importul din România.

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie.