Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Centrala de la Cuciurgan va…

Centrala de la Cuciurgan va reduce de la 70% la 27% livrările de energie electrică către malul drept al Nistrului. Krasnoselski susține că în noiembrie „pachetul energetic pentru Moldova ar putea fi de maxim 23%”

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, anunță că Centrala de la Cuciurgan va reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută în cadrul așa-numitului Consiliu Suprem din regiunea transnistreană, unde a fost aprobat decretul semnat de Krasnoselski, privind decretarea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii.

„Nu avem scopul de a limita furnizarea de energie electrică către R. Moldova. Acesta nu este scopul nostru, pur și simplu nu avem gaz. (…) Mi-am pus sarcina în octombrie să îndeplinesc obligațiunile contractuale. Dar am ajuns la limită. Începând de luni, (24 octombrie n, red.) limităm aprovizionarea cu gaze naturale a Centralei de la Cuciurgan. În loc de 70% vor rămâne 27% din volumul exportului. Dar vine noiembrie, dacă în noiembrie rămânem la același nivel de aprovizionare cu gaze naturale ca în octombrie, atunci, ținând cont de sezonul de încălzire și de activitatea întreprinderilor, pachetul energetic pentru Moldova va fi de maxim 23%”, a declarat Krasnoselski la ședința așa-numitului Consiliul Suprem.

Documentul privind decretarea stării de urgență economică în regiunea transnistreană include mai multe măsuri privind redistribuirea gazelor naturale între consumatorii industriali și casnici, precum și prioritizarea livrării energiei electrice către consumatorii casnici ai regiunii.

Decizia de decretare a stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii a fost luată după ce concernul rus Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze naturale către Moldovagaz, deficitul pentru luna curentă fiind de 36,9 milioane de metri cubi de gaze naturale.

Decretul semnat de așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, privind introducerea stării de urgență pe teritoriul regiunii transnistrene stabilește:

  • Introducerea unui regim juridic special pe întreg teritoriul regiunii – stare de urgență – pe o perioadă de 11 (unsprezece) zile.
  • Stabilirea următoarele măsuri de urgență:

a) să se asigure redistribuirea volumelor de aprovizionare cu gaze naturale între consumatorii industriali și casnici pentru furnizarea neîntreruptă a populației cu gaze naturale și energie termică;

b) să se acorde prioritate furnizării de energie electrică pe piața internă prin limitarea volumului de furnizare a gazelor naturale către Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în scopul producerii de energie electrică pentru export;

c) să se ia alte măsuri necesare pentru prevenirea, reducerea și eliminarea consecințelor penuriei de gaze naturale.

Documentul semnat de Krasnoselski și aprobat de așa-numitul Consiliu Suprem din regiunea transnistreană intră în vigoare peste șase ore de la publicare, se menționează în decret.

Așa-numitul ministrul al economiei al regiunii transnistrene, Serghei Obolonik, a declarat că în condițiile stării de urgență, Centrala de la Cuciurgan nu va putea asigura furnizarea deplină de energie electrică a R. Moldova, deoarece aprovizionarea cu gaze pentru producerea energiei va fi redusă, scrie presa de la Tiraspol.

ÎCS „Premier Energy” SRL, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, anunță că ar putea limita consumul de energie electrică „până la volumele acoperite de contracte prin deconectarea de la rețea a unor categorii de consumatori, aplicând deconectările în evantai”, în contextul în care vineri, 21 octombrie, furnizorul a fost notificat oficial de către SA „Energocom” despre existența unui deficit de energie de 284 MWh.

„Premier Energy” a fost notificat oficial de către „Energocom” despre existența unui deficit de energie de 284 MWh: Sunt posibile „deconectări în evantai”