Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Se scumpește energia electrică. ANRE…

Se scumpește energia electrică. ANRE a aprobat majorarea tarifului

Sursa foto: Pixabay

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare din 2 noiembrie 2022, solicitările operatorilor Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) majorarea tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice.

Astfel, consumatorii Premier Energy, cei din centrul și sudul R. Moldova, vor achita 4,77 lei/kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 62 de bani mai mult decât tariful actual, iar consumatorii FEE-Nord, din nordul țării, vor achita 4,81 lei/kWh (fără TVA), cu 1 leu și 60 de bani mai mult față de tariful actual.

Noile prețuri reglementate vor fi aplicate din 4 noiembrie 2022, data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, anunță ANRE într-un comunicat.

Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) au solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice, la mai puțin de o lună de când a avut loc ultima majorare a prețului.

Potrivit documentelor publicate pe pagina web a ANRE, ÎCS „Premier Energy” SRL, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, a solicitat aprobarea prețului de 4,88 lei/kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 73 de bani mai mare decât tariful actual, pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune, din 1 noiembrie.

Totodată, FEE-Nord a solicitat majorarea prețului cu 2,82 lei, din 1 noiembrie, de la 3,21 lei/ kWh la 6,03 lei/kWh (fără TVA), pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt conectate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune. Reprezentanții Premier Energy și FEE-Nord susțin că au venit cu această cerere de majorare a tarifelor „luând în considerație evoluția prețurilor de procurare a energie electrice. Aceste prețuri continuă să înregistreze o tendință ascendentă accelerată începând cu a doua jumătate a lunii octombrie curent”.

La 12 octombrie, ANRE a aprobat majorarea tarifului la energia electrică pentru consumatorii „Premier Energy” – de 3,15 lei/kWh (fără TVA), cu circa 50 de bani mai mult față de tariful anterior, iar pentru consumatorii Societății „Furnizarea Energiei Electrice Nord” – de 3,21 lei/kWh (fără TVA), cu peste 30 de bani mai mult față de tarifele actuale.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a venit luni, 31 octombrie, cu mai multe precizări despre evoluția situației energetice din R. Moldova. Astfel, potrivit lui Spînu, pentru luna noiembrie, nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).

Totodată, potrivit oficialului, SA „Energocom”, pentru luna noiembrie, a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice: s-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie; s-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh pentru luna noiembrie; pentru ziua de mâine, s-a procurat 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate).

„(…) Nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES. În acest sens, pentru ziua de mâine vom avea un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh (…). Reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă. Vă rog să continuăm efortul de economisire la nivel național. Avem multe exemple bune, dar sunt sigur că mai este loc pentru responsabilitate.

Așa cum am informat, în luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5.7 mln metri cubi de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mln metri cubi pe zi pentru malul drept și 2.3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie. Tot azi, Energocom a achiziționat de pe piață alte 27 mln metri cubi de gaz. În total, rezerva strategică de gaz este de aproximativ de 127 mln metri cubi”, a spus Andrei Spînu.

Anterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că, în R. Moldova există în continuare riscul de „deconectări masive” de la rețeaua de energie electrică. Potrivit viceprim-ministrului, deconectările ar putea avea loc „în mod special” între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00, atunci când se atestă un deficit de energie electrică.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a menționat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.