Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cei mai mulți bani, oferiți…

Cei mai mulți bani, oferiți de UE prin intermediul planului de redresare economică vor fi investiți în infrastructură, a anunțat președinta R. Moldova, Maia Sandu

sursa: Maia Sandu/ Facebook

Cei mai mulți bani, 230 de milioane de euro, oferiți de UE prin intermediul planului de redresare economică, vor fi investiți în infrastructură, a anunțat vineri, 4 iunie, președinta R.Moldova, Maia Sandu, după întrevederea cu o misiune a Comisiei Europene, condusă de directoarea generală adjunctă pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere, Katarína Mathernová.

„Din cele 600 de milioane sunt planificate în jur de 220 de milioane pentru gestionarea corectă a banilor publici, pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și a proiectelor în comunitățile noastre sunt planificate în jur de 100 de milioane de euro, pentru investiții în infrastructură – 230 de milioane de euro. Aici se includ și măsuri pentru conservarea râului Nistru și gestionarea mai bună a resurselor de apă, pentru educație sunt planificate 25 de milioane de euro și pentru reformarea justiției, combaterea corupției, consolidarea capacității instituțiilor statului sunt planificate 25 de milioane de euro, a menționat președinta R.Moldova, Maia Sandu.

R.Moldova este singura țară din Parteneriatul estic, care beneficiază de un astfel de plan de recuperare economică.

Potrivit președintei Maia Sandu, „resursele se pot materializa dacă va exista efort serios din partea tuturor instituțiilor țării, dovezi clare că instituțiile R.Moldova sunt capabile să oprească corupția, să reformeze sistemul judecătoresc, să îmbunătățească mediul de afaceri. O condiție pentru această asistență macrofinanciară este progres în investigarea furtului miliardului”.

O parte din cele 600 de milioane de euro nu trebuie rambursați, iar altă parte sunt credite, a precizat președinta Maia Sandu.

Comisia Europeană a anunțat că planul se bazează pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică, economie competitivă, comerț și IMM-uri, infrastructură, educație și angajabilitate și reforma statului de drept și a justiției.

Miercuri, 2 iunie, Comisia Europeană a aprobat un plan de redresare economică pentru R. Moldova, care stabilește pentru 2021 – 2024 până la 600 de milioane de euro asistență macrofinanciară, subvenții și investiții.

Citește și: