Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Comisia Europeană a…

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a aprobat un plan de redresare economică pentru R. Moldova, care stabilește investiții de până la 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani

Miercuri, 2 iunie, Comisia Europeană a aprobat un plan de redresare economică pentru R. Moldova, care stabilește între anii 2021 – 2024 până la 600 de milioane de euro asistență macrofinanciară, subvenții și investiții.

Este singurul astfel de pachet economic acordat de Uniunea Europeană unei țări din Vecinătatea estică, susține deputatul european Siegfried Mureșan.

Această nouă finanțare va fi mobilizată în următorii trei ani, pentru a promova investiții care stau la baza unei redresări durabile și incluzive din criza COVID-19, a anunțat Comisia Europeană.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „R. Moldova se află la o răscruce de drumuri. Planul de relansare economică al UE constituie un efort fără precedent, pentru a ajuta țara pe drumul său spre redresare și o agendă ambițioasă de reforme, în interesul cetățenilor săi”.

La rândul său, Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a menționat: „Cu acest ambițios plan de relansare economică vrem să stimulăm redresarea socio-economică pe termen lung și să dezlănțuim potențialul economic neexploatat al Moldovei, în beneficiul cetățenilor săi. Vom investi în economie, în conectivitate, în educație și ocupabilitate. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv din domeniile cheie, ale justiției și luptei împotriva corupției”.

Potrivit Comisiei Europene, planul se bazează pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică, economie competitivă, comerț și IMM-uri, infrastructură, educație și angajabilitate și reforma statului de drept și a justiției.

Președintele Delegației Parlamentului European pentru Relațiile cu R.Moldova, Siegfried Mureșan menționează că „banii vor fi investiți, în primul rând, în conectivitate, adică în infrastructura rutieră, digitală, energetică, apoi în competitivitatea economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, dar și în reformele pe care le așteaptă cetățenii R. Moldova în administrația publică, domeniul bugetar, justiție și combaterea corupției”.

Planul de redresare economică este supus unei condiționări stricte

Investițiile se vor face pe baza unei abordări „mai mult pentru mai mult”, cu progrese în reformele structurale, în domeniul justiției și în special lupta împotriva corupției, ca o condiție prealabilă pentru asistența financiară, a anunțat Comisia Europeană.

Un plan de relansare economică istoric

Președintele Delegației Parlamentului European pentru Relațiile cu R.Moldova, Siegfried Mureșan susține că aprobarea de către Comisia Europeană a planului de redresare economică, în sumă de 600 de milioane de euro, pentru următorii trei ani este cea mai bună veste pe care cetățenii R. Moldova au primit-o din partea Uniunii Europene, de la liberalizarea regimului de vize”.

Planul de relansare economică pentru R. Moldova nu ar fi fost posibil fără colaborarea extrem de strânsă dintre președinta Maia Sandu și instituțiile Uniunii Europene, consideră deputatul european.

Potrivit Comisiei Europene, peste 127 de milioane de euro, sprijin bilateral au fost mobilizate în 2020, pentru a ajuta R.Moldova să facă față șocului inițial al crizei.