Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Un meci pentru istorie. Naționala…

Un meci pentru istorie. Naționala de fotbal a R. Moldova joacă azi cu Albania și privește spre Euro 2024. TOATE calculele unei calificări istorice

Naționala de fotbal a R. Moldova joacă astăzi, 17 noiembrie, cu naționala similară a Albaniei în lupta pentru cea mai importantă performanță din istoria fotbalului moldovenesc, calificarea la Campionatul European de Fotbal din Germania din vara anului 2024. O victorie a R. Moldova în meciul din această seară ar face ca naționala noastră să joace cu calificarea pe masă săptămâna viitoare, în Cehia. 

Meciul Moldova – Albania, cu casa închisă. Toate biletele au fost vândute

„Pentru prima data în istorie, Echipa Națională a Moldovei are șanse reale de calificare la un turneu final al Campionatului European! Echipa Țării joacă astăzi un meci crucial din preliminariile EURO 2024 împotriva Albaniei. Partida se va disputa pe stadionul Zimbru din capitală, de la ora 19:00 și va fi transmisă în direct de postul de televiziune Moldova 1. Pentru a face un pas uriaș spre cea mai mare realizare a fotbalului moldovenesc la nivel de Naționale, tricolorii trebuie să învingă azi Albania. Toate biletele au fost procurate. Stadionul va fi arhiplin! Haideți împreună să fim astăzi al 12-lea jucător al Naționalei! Să-i susținem pe băieții noștri din toată inima! Hai, Moldova!!!”, notează Federația Moldovenească de Fotbal (FMF). 

Sursa foto/ FMF.md

Meciul cu Albania va fi al 280-lea pentru Naționala Moldovei. Reprezentativa noastră a înregistrat până acum 54 de victorii, 65 egalități și 160 de înfrângeri. Golaveraj: 221-469, amintește FMF. 

În grupa E a calificărilor pentru EURO 2024, Moldova a înregistrat un parcurs foarte bun: 2 victorii, 3 rezultate de egalitate și o singură înfrângere, chiar în fața adversarului din această seară, Albania, 0-2 la Tirana.

MOLDOVA – Feroe 1-1

MOLDOVA – Cehia 0-0

Albania – MOLDOVA 2-0

MOLDOVA – Polonia 3-2

Feroe – MOLDOVA 0-1

Polonia – MOLDOVA 1-1

Moldova, pe locul patru înaintea ultimelor două meciuri

Naționala R. Moldova este înaintea meciului cu Albania pe locul patru în grupa E, cu nouă puncte. Echipa țării are cu un punct mai puțin decât Polonia (care are 10 puncte), dar și cu un meci mai puțin jucat decât naționala lui Robert Lewandowski, fotbalist la FC Barcelona. Pe primele două poziții, care duc la Campionatul European, se află Albania, cu 13 puncte și Cehia, cu 11 puncte. 

O victorie în meciul din această seara ar face ca naționala să urce până pe locul al doilea, cel puțin până la finalul meciului dintre Polonia și Cehia, care joacă tot azi, de la 21.45. 

Calculele unei calificări istorice la Euro 2024

Pentru a fi sigură de calificarea la Campionatul European din Germania, echipa antrenată de Serghei Cleșcenco trebuie să obțină șase puncte în ultimele două meciuri din grupă, cu Albania și Cehia. Într-un asemenea scenariu, naționala nu poate rata locul 2 în Grupa E și respectiv, calificarea la Campionatul European, urmând să acumuleze 15 puncte. 

R. Moldova se poate califica la Euro 2024 și cu patru puncte obținute în ultimele două meciuri, dar șansele de calificare sunt mai mici. Cu patru puncte, țara noastră ar avea 13 puncte acumulate, la fel ca Albania și ar depinde de rezultatele altor două meciuri din grupă: Polonia – Cehia și Albania Insulele Feroe. 

Dacă Polonia va învinge Cehia în meciul din această seară, va acumula 13 puncte. Pentru polonezi este ultimul meci din grupă, deci, nu vor putea aduna mai multe puncte. În caz de egalitate de puncte între Moldova și Polonia, naționala țării noastre va fi în avantaj, datorită  rezultatelor din meciurile directe. Moldova a bătut Polonia la Chișinău și a remizat în deplasare. 

Dacă Cehia va învinge diseară Polonia, tricolorii nu au decât varianta victoriei în meciul cu Albania, oricare alt rezultat fiind sinonim cu ratarea calificării la Euro 2024. În acest scenariu, nu ar fi suficiente patru puncte pentru a merge în Germania. 

O remiză între R. Moldova și Albania ar păstra șansele echipei noastre de calificare la Euro 2024 doar dacă Cehia nu învinge Polonia în deplasare. În cazul unei înfrângeri a Cehiei sau a unui rezultat de egalitate, coraborat cu un rezultat de egalitate în meciul Moldova – Albania, echipa calificată la Euro 2024 se va decide în ultimul meci, cel dintre Cehia și Moldova, cu naționala Poloniei scoasă din cursă. 

O înfrângere a naționalei Moldovei în meciul cu Albania în această seară ar păstra pentru echipa noastră șanse de calificare doar dacă în celălalt meci al grupei, dintre Polonia și Cehia s-ar înregistra un rezultat de egalitate. În acest scenariu, Cehia ar acumula 12 puncte, Polonia 11, iar Moldova ar rămâne cu 9 puncte. Și în acest caz, meciul dintre Cehia și Moldova ar fi decisiv pentru stabilirea echipei calificate la Euro 2024, naționala noastră având nevoie de victorie în ultimul meci pentru a-și asigura prezența istorică la Campionatul  European. 

Moldova va încheia campania de calificare la EURO 2024, pe 20 noiembrie, în deplasare, contra Cehiei. Competiția de vara viitoare va reuni cele mai bune 24 de echipe de fotbal din Europa. Euro 2024 va începe pe 14 iunie 2024 și se va termina pe 14 iulie 2024. R. Moldova nu s-a calificat până acum la niciun campionat european sau mondial de fotbal. 

Selecționerul Serghei Cleșcenco: Suntem motivați să dăm totul pe teren și să facem aceste momente istorice de neuitat pentru toată Moldova

Înaintea meciului, selecționerul Serghei Cleșcenco a anunțat că echipa este motivată și pregătită pentru a face istorie. „Jucătorii au realizat că nu sunt pe teren doar pentru ei înșiși, ci și pentru țara lor, pentru familiile lor și pentru prietenii pe care nu vor să-i dezamăgească… Ne dorim cu adevărat să vedem stadionul plin. Îmi amintesc și acum meciul cu Germania de pe Stadionul Republican din ’98, cu suporteri stând pe scări, din lipsă de locuri libere. Fani care ne-au aplaudat încontinuu. Atunci am pierdut cu 3-1, dar am condus cu 1-0 în primele 20 minute. Asta le-o spun și jucătorilor să înțeleagă că fanii, indiferent de rezultat, nu trebuie să rămână dezamăgiți de joc. Suntem motivați să dăm totul pe teren și să facem aceste momente istorice de neuitat pentru toată Moldova”, a punctat Serghei Cleșcenco, citat de site-ul FMF. 

Conform FMF, 25 de fotbaliști au fost convocați pentru meciurile naționalei cu Albania și Cehia. 

Portari: Dorian Railean (Chindia Târgoviște, România, 14 meciuri / 0 goluri marcate), Cristian Avram (Araz-Naxçıvan, Azerbaidjan, 8/0), Nicolae Cebotari (Zimbru Chișinău, 0/0)

Fundași: Veaceslav Posmac (Boluspor, Turcia, 66/2), Ion Jardan (FC Petrocub, 50/0), Oleg Reabciuc (Spartak Moscova, Rusia, 43/0), Vadim Bolohan (Milsami Orhei, 40/1), Sergiu Platica (FC Petrocub, 42/0), Ioan-Călin Revenco (FC Petrocub, 21/1), Artur Crăciun (Puszcza Niepołomice, Polonia, 20/0), Denis Marandici (Turan Tovuz, Azerbaidjan, 10/0), Vladislav Baboglo (Karpaty, Ucraina, 6/1), Dinis Ieșeanu (Zimbru Chișinău, 0/0)

Mijlocași: Vadim Rață (FC Voluntari, România, 41/2), Nichita Moțpan (FC Fakel Voronej, Rusia, 14/2), Mihail Platica (FC Petrocub, 13/1), Serafim Cojocari (Unirea 04 Slobozia, România, 8/0), Victor Bogaciuc (Chindia Târgoviște, România, 7/0), Mihail Caimacov (NK Sloven Belupom, Croația, 20/1), Victor Stînă (Ponserroikos F.C., Grecia, 10/2) 

Atacanți: Ion Nicolaescu (SC Heerenveen, Țările de Jos, 39/14), Vitalie Damașcan (Sepsi, România, 32/3), Maxim Cojocaru (Chindia Târgoviște, România, 17/0), Virgiliu Postolachi (FC Grenoble Foot 38, Franța, 15/0), Andrei Cobeț (Slavia Mozîr, Belarus, 2/0)

Nicio victorie în cele șase meciuri cu Albania de până acum

Conform FMF, Moldova a mai jucat până acum 6 meciuri cu albanezii la nivel de echipe reprezentative, fără să obțină vreo victorie. Bilanț: o remiză și 5 înfrângeri. Golaveraj: 2-14.

29.03.1995 Albania – Moldova 3-0 prel. CE 1996

07.06.1995 Moldova – Albania 2-3 prel. CE 1996

15.08.2012 Albania – Moldova 0-0 amical

11.06.2019 Albania – Moldova 2-0 prel. CE 2020

14.10.2019 Moldova – Albania 0-4 prel. CE 2020

17.06.2023 Albania – Moldova 2-0 prel. CE 2024