Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ Președintele unui partid…

ULTIMA ORĂ Președintele unui partid care susține războiul Federației Ruse în Ucraina a rămas fără cetățenia R. Moldova

Captură de ecran

Președintele partidului Regiunilor din Moldova și candidatul independent la funcția de șef de stat în 2020, care s-a retras din cursă, Alexandr Kalinin a rămas fără cetățenia R. Moldova. Printr-un decret semnat la 27 noiembrie, de către președinta Maia Sandu, i-a fost retrasă cetățenia.

Decretul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial și poate fi contestat în instanță.

Prevederea legală invocată de președintă indică că „cetăţenia R. Moldova poate fi retrasă printr-un decret al preşedintelui R. Moldova persoanei care a săvîrşit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esenţiale statului”.

„Susținem operațiunea specială.” Alexandr Kalinin vorbește în numele cetățenilor R.Moldova

ZdG a relatat, în martie 2022, într-un articol intitulat „Promotorii războiului lui Putin din politica R. Moldova”, că pe numele lui Alexandr Kalinin, a fost pornit un dosar penal, pentru incitare la ură națională, susținere și propagare a războiului. Fostul candidat la funcția de președinte al R. Moldova, prin intermediului canalului său de YouTube, publică frecvent așa-numite analize despre situația din Ucraina și despre eventuale scenarii în care ar putea fi atrasă R. Moldova. În una dintre postări, fiind invitat la o emisiune din Rusia, Kalinin s-a adresat către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, din numele cetățenilor R. Moldova.

Stimate Vladimir Vladimirovici, cetățenii R. Moldova susțin operațiunea militară pe care o desfășurați în Ucraina. Această conducere, care e acum în R. Moldova, a fost aleasă de 8% din populația țării. Circa 70 la sută din populație se pronunță pentru menținerea relațiilor cu Federația Rusă. Cetățenii R. Moldova susțin decizia pe care ați luat-o în privința operațiunii speciale din Ucraina. Ne adresăm către dvs ca să duceți la bun sfârșit operațiunea specială, să învingeți fascismul din Ucraina și să nu-i mai permiteți să renască”, a declarat Kalinin.

Pe data de 16 martie 2022, Ambasada Federației Ruse din R.Moldova a postat un comunicat, în care îndeamnă cetățenii Rusiei și vorbitorii de limbă rusă de pe teritoriul R. Moldova, care se simt discriminați pe criterii etnice sau lingvistice, să se adreseze către Ambasadă, printr-o scrisoare electronică. Kalinin nu a întârziat să vină cu un comentariu, în acest sens.

Mesajul Ambasadei Rusiei din Moldova trebuie să fie tratat cu maximă atenție. Găsiți-i pe acești radicaliști, care nu sunt de acord când cineva le vorbește în limba rusă și deportații de pe teritoriul Moldovei. Dacă nu sunteți mulțumiți, plecați în Ucraina, la Kiev, în Maidan, fluturați-vă acolo steagurile și scandați-vă lozincile. Lăsa-ți în pace Moldova. Moldova este pentru legăturile strânse cu Rusia. Moldova susține decizia președintelui Rusiei, în privința desfășurării „operațiunii militare specială”, în Ucraina, cu scopul de a distruge radicalismul și fascismul social,” a declarat Kalinin, într-o intervenție video pe canalul său de YouTube.

Totodată, Kalinin l-a acuzat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, că, de fapt, în spatele civililor ucraineni decedați, ar sta chiar armata ucraineană.

În ultimii ani, președintele Partidului Regiunilor din R. Moldova a publicat mai multe adresări directe către președintele Rusiei. În una dintre ele, lansată în 2016, Kalinin l-a rugat pe Putin să salveze de la dispariție poporul slavon din R. Moldova.

Partidul Regiunilor a fost înregistrat la 18 octombrie 2011 de un grup de iniţiativă în frunte cu fostul başcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal. Din 2016, șefia formațiunii politice a fost preluată de Kalinin. Partidul a mai participat la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, fiind partea a Blocului electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”, dar nu a trecut pragul electoral. La alegerile locale generale din 2015, a obținut șase mandate de consilier.