Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Șor rămâne fără salariu…

DOC Șor rămâne fără salariu de „parlamentar”. Președintele Parlamentului a semnat un ordin în acest sens

Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și care în 2019 Șor a fugit din R. Moldova și este anunțat în căutare, nu va mai primi niciun ban de la Parlament. Asta după ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, a semnat un ordin în acest sens.

Decizia vine în contextul în care în ultimii doi ani, fiind anunțat în urmărire națională și internațională, Șor a fost absent la toate ședințele plenare.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Igor Grosu ne-a comunicat că a semnat și emis la 10 septembrie un ordin în acest sens.

ZdG a scris anterior despre faptul că liderul Partidului Șor, Ilan Șor, care în iulie 2019 a părăsit ilegal țara, fiind anunțat în acest moment în urmărire națională și internațională, a continuat să primească plăți salariale și compensatorii pe tot parcursul anilor 2019, pentru funcția de parlamentar deținută. 

În 2019, ZdG a scris că pe parcursul anului 2019 lui Ilan Șor i-au fost achitate plăți salariale și compensatorii în sumă totală de 82 939 lei.

Tot atunci, în 2019, într-un răspuns oferit Ziarului de Gardă de secretarul general al Legislativului, Adrian Albu, se arată întrucât la 4 decembrie 2019, Biroul Permanent al Parlamentului a emis o hotărâre prin care s-a stabilit, că „în cazul absenței nemotivate de la orice activitate parlamentară pe parcursul a cel puțin o lună consecutiv, la sesizarea președintelui Parlamentului, comisia juridică, numiri și imunități evaluează activitatea deputatului și poate propune președintelui Parlamentului emiterea dispoziției privind suspendarea achitării drepturilor salariale, indemnizațiilor și compensațiilor”, Șor nu a primit niciun lei pe parcursul anului 2020.

„În baza dispoziției președintelui Parlamentului, începând cu 1 ianuarie 2020 achitarea plăților salariale, indemnizațiilor și compensațiilor pentru Ilan Șor a fost suspendată”, a comunicat atunci Adrian Albu pentru ZdG.

Vineri, 20 august curent, după 10 tentative eșuate, magistrații CSJ au admis cererea înaintată de către avocatul Denis Calaida și au dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău în privința lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Încheierea a fost pronunțată de către Colegiul penal al CSJ în componența magistraților – Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan.

Detalii aici: ULTIMA ORĂ/ După 10 tentative eșuate, CSJ admite strămutarea dosarului în care este cercetat Ilan Șor: de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău

Șor, care acum doi ani a fugit din R. Moldova și este anunțat în căutare, este deputat în Parlamentul de la Chișinău pe listele Partidului Politic Șor, fiind ales și președintele acestei fracțiuni parlamentare.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova (PDM) să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

Pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Câteva zile mai târziu, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.

Pe 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din R. Moldova declara pentru ZdG că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.

La 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.