Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reprezentanții fracțiunilor parlamentare, așteptați miercuri…

Reprezentanții fracțiunilor parlamentare, așteptați miercuri la consultări cu Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că miercuri, începând cu ora 10:00, la discuții sunt invitați deputații din toate cele cinci fracțiuni parlamentare pentru a fi identificat un candidat la funcția de prim-ministru.

Astfel, primii, la ora 10:00, la Reședința de Stat, sunt invitați socialiștii, iar la ora 11:00 – cei din fracțiunile ACUM, Platforma DA, și PAS, Blocul ACUM, care pot veni „împreună sau cu diferență de jumătate de oră”. Totodată, la 12:00 sunt așteptați democrații, iar la ora 13:00 deputații din fracțiunea Partidului „Șor”.

El a acuzat-o pe Maia Sandu că ar fi „provocat intenționat” căderea Guvernului.

„Consider vital ca deputații din actuala majoritate parlamentară (n.r. – PSRM-ACUM) să meargă mai departe împreună, să facă imediat o propunere cu privire la desemnarea unui nou premier, să identifice o candidatură bună, pe care să o pot înainta în următoarele zile”, a declarat acesta.

În același timp, șeful statului a menționat că, dacă va continua criza politică, pentru a evita anticipatele, el își va asuma responsabilitatea de a propune un prim-ministru din afara politicului, „un profesionist cu o echipă guvernamentală de tehnocrați”.

Guvernul Sandu a fost demis marți, 12 noiembrie, cu votul a 63 de deputați PSRM și PDM.

Conform Constituției, Guvernul, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Totodată, după ce Guvernul este demis, după consultarea fracţiunilor parlamentare, preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, care va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului. Dacă primește vot de încredere de la majoritatea deputaților, Guvernul urmează să depună jurământul în fața președintelui țării și învestit.

Totuși, dacă, timp de trei luni, Guvernul nu poate fi format, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul și să fie anunțate alegeri legislative anticipate.

Socialiștii au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului după ce Maia Sandu a prezentat în plenul Parlamentului proiectul prin care Guvernul și-a asumat răspunderea asupra modificării Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, care prevede că premierul poate să înainteze candidați Consiliului Superior Procurorilor (CSP), care va alege unul și îl va propune președintelui țării pentru a semna decretul de numire a procurorului general.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost învestit la 8 iunie curent, după ce PSRM și ACUM au semnat o înțelegere temporară și au format majoritatea parlamentară.