Principală  —  IMPORTANTE   —   PSRM a cerut demisia Guvernului…

PSRM a cerut demisia Guvernului Sandu. Ce urmează

Vineri, 8 noiembrie, Maia Sandu a prezentat în plenul Parlamentului proiectul prin care Guvernul și-a asumat răspunderea asupra modificării Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, care prevede că premierul poate să înainteze candidați Consiliului Superior Procurorilor (CSP), care va alege unul și îl va propune președintelui țării pentru a semna decretul de numire a procurorului general.

După aceasta, la tribuna Legislativului a ieșit secretarul fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Vasile Bolea, care a înaintat o moțiune de cenzură, prin care își exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului Sandu la învestitură.

Astfel, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a primit proiectul pentru a-l transmite Direcției juridice, care urmează să verifice corectitudinea și legalitatea moțiunii înaintate. Ulterior, Comisia juridică, numiri și imunități trebuie să se convoace în ședință și să ia o decizie, iar în termen de trei zile să întocmească raportul și să propună convocarea ședinței Biroului permanent, care să anunțe când va fi organizată o nouă ședință plenară, în cadrul căreia să fie examinată moțiunea.

Conform Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului poate fi iniţiată de cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi.

Moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului se supune dezbaterii în prima zi de şedinţă plenară a săptămânii următoare datei depunerii.

Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Astfel, în condițiile în care fracțiunea socialiștilor este compusă din 36 de deputați, aceasta trebuie să fie votată și de alte fracțiuni. Anterior, Andrian Candu a precizat că fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) va susține „orice modalitate de a demite Guvernul”, iar Marina Tauber a menționat că fracțiunea Partidului „Șor” va lua o decizie după ce va discuta cu președintele formațiunii, Ilan Șor.

Totodată, în cazul în care moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului a fost respinsă, deputaţii care au semnat-o nu vor putea iniţia, în cadrul aceleiaşi sesiuni, o nouă moţiune pe acelaşi motiv, iar în cazul adoptării moţiunii de cenzură, primul-ministru va prezenta, în termen de cel mult 3 zile, preşedintelui Republicii Moldova demisia Guvernului.

Conform Constituției, Guvernul, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Totodată, dacă Guvernul este demis, după consultarea fracţiunilor parlamentare, preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, care va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului. Dacă primește vot de încredere de la majoritatea deputaților, Guvernul urmează să depună jurământul în fața președintelui țării și învestit.

Totuși, dacă, timp de trei luni, Guvernul nu poate fi format, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul și să fie anunțate alegeri legislative anticipate.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost învestit la 8 iunie curent, după ce PSRM și ACUM au semnat o înțelegere temporară și au format majoritatea parlamentară.

Foto: privesc.eu