Guvernul Sandu a fost demis. Moțiunea PSRM a fost susținută de PD. Ce urmează

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis. Moțiunea de cenzură depusă de socialiști a trecut de Parlamentul de la Chișinău cu voturile democraților. În total, au votat 63 de deputați.

Pentru au votat 34 de deputați din PSRM și cei 29 de deputați din PDM. Deputații din Partidul Politic Șor s-au abținut de la vot.

Cronologia evenimentelor de astăzi, de la ședința Parlamentului, o găsiți aici

Socialiștii au depus moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, după ce miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost învestit în funcție pe 8 iunie 2019, după ce PSRM și ACUM au semnat o înțelegere temporară și au format majoritatea parlamentară.

Componența Cabinetului de miniștri:

Maia Sandu – Prim-ministru al Republicii Moldova
Andrei Năstase – Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Interne
Vasilii Șova – Viceprim-ministru pentru Reintegrare
Vadim Brînzan – Ministru al Economiei şi Infrastructurii
Natalia Gavrilița – Ministru al Finanţelor
Olesea Stamate – Ministru al Justiției
Nicu Popescu – Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene
Pavel Voicu – Ministru al Apărării
Liliana Nicolaescu-Onofrei – Ministru al Educației, Culturii și Cercetării
Ala Nemerenco – Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
Georgeta Mincu – Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
——————————-

Irina Vlah – Guvernator (Bașcan) al UTA Găgăuzia (Gagauz -Yeri)

Ce urmează după demiterea Guvernului

În cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, în cazul demisiei Primului-ministru sau în cazul alegerii unui nou Parlament, Guvernul în exercițiu (demisionar) îndeplinește numai funcțiile de administrare a treburilor publice până la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern.

În perioada în care este demisionar, Guvernul este limitat numai în dreptul său de asigurare a realizării politicii externe și de inițiativă legislativă în domenii ce implică elaborarea și aprobarea unor noi programe de activitate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *