Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Percheziții la domiciliul liderei partidului…

Percheziții la domiciliul liderei partidului Renaștere și a altor „activiști” ai formațiunii politice

Sursa: Svetlana Maftei/Facebook

În timp ce procurorul general interimar Ion Munteanu solicită ridicarea imunității a doi deputați care au aderat la partidul Renaștere, la domiciliu Nataliei Parasca, lidera partidului „Renaștere”, și a altor câtorva „activiști” sunt organizate percheziții, a anunțat formațiunea politică.

„(…) Nu ne vom lăsa intimidați și nu vom renunța! Facem apel la comunitatea pentru apărarea drepturilor omului și la cetățenii interesați să se alăture partidului „Renaștere” pentru a lucra pentru binele Moldovei și a scăpa țara de regimul Sandu”, se arată în mesajul publicat de partidul politic.

Procurorul general interimar a trimis Parlamentului cinci cereri de ridicare a imunității în privința celor doi deputați care fac acum parte din partidul Renaștere. Două dintre cereri o vizează pe Irina Lozovan, iar celelalte trei – pe Alexandr Nesterovschi.

Deputata Irina Lozovan este cercetată pentru acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat și pentru spălarea banilor săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.

Totodată, deputatul Alexandr Nesterovschi este cercetat pentru corupere pasivă, acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat și finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendumuri; pregătirea finanțării partidelor din surse interzise de lege (…).

ZdG a scris anterior că Judecătoria Bălți a decis plasarea în arest preventiv, pentru 30 de zile, a consilierului raional al Consiliului raional Ocnița, cercetat în cadrul unei cauze penale de corupere și spălare de bani.

Consilierul este Pavel Gîrleanu, soțul deputatei Irina Lozovan, care a părăsit Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM), aderând la partidul Renaștere. Potrivit datelor publicate pe site-ul Consiliului raional Ocnița, Gîrleanu a ajuns în Consiliu din partea PSRM.

CNA a anunțat anterior despre reținerea în flagrant, în după-amiaza zilei de 2 august, a unui consilier raional al Consiliului raional Ocnița, în timpul transmiterii unei sume de 30 de mii de dolari primarului orașului Ocnița. Reținerea a avut loc în cadrul unei cauze de corupere și spălare de bani, în care sunt vizați membrii partidului Renaștere.

În cadrul cauzei penale, pornite pe fapte de finanțare ilegală a formațiunii politice și spălare de bani, ofițerii CNA și procurorii au constatat că, începând cu 24 martie 2023 şi până în prezent, primarul orașului Ocnița ar fi fost abordat de către unul dintre consilierii raionali în vederea convingerii acestuia de a renunța la formațiunea din care făcea parte și aderarea la un alt partid politic. În schimb, consilierul i-ar fi promis o remunerare ilicită de 2 milioane de lei, dintre care 1  milion era pentru primar, iar altă parte din bani urma a fi investită în proiecte de infrastructură.

„Astfel, la data de 2 august, sub controlul CNA a fost primită suma de 30 de mii de dolari, iar consilierul a fost reținut în flagrant. Pentru documentarea sub toate aspectele a infracțiunii și identificării altor complici, au fost operate percheziții la sediile unei formațiuni politice – atât în Chișinău, cât și în or. Ocnița”, transmite CNA.

De la fața locului au fost ridicate materiale „relevante cauzei, între care calculatoare, purtători de informații, mijloace bănești și telefoane mobile”. La fel, a fost ridicată suma de 30 de mii de dolari, primită sub controlul CNA.

Deși a fost înregistrat în octombrie 2012, partidul Renaștere a început să fie activ cu mai puțin de o luna înainte ca Curtea Constituțională să declare partidul Șor neconstituțional.

Deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandru Suhodolski, care cu câteva zile înainte călătoriseră în Israel pentru a avea o întrevedere cu fugarul Ilan Șor, au anunțat luni, 22 mai, că aderă la Partidul „Renaștere-Возрождение”, condus de Serghei Mișin, fostul consilier prezindențial în perioada când președinte era Igor Dodon.

Deputatul Alexandr Nesterovschi a anunțat că el și Irina Lozovan, care au anunțat anterior despre aderarea la Partidul „Renaștere-Возрождение”, alături de Vasile Bolea și Alexandru Suhodolski au fost aleși în echipa de conducere a formațiunii.

Din echipa de conducere a formațiunii „Renaștere-Возрождение” fac parte deputații Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, fostul vice-pretor al sectorului Botanica din partea PSRM, Iuri Vitneanschi, și încă o nouă membră a formațiunii, Natalia Parasca.

Pe 16 mai, deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care în martie au plecat din PSRM și spuneau că vor să-și creeze o nouă formațiune politică cu „viziuni clare de stânga”, au anunțat că aderă la Partidul „Renaștere-Возрождение”.

Partidul „Renaștere-Возрождение” a fost constituit de deputații Vadim Mișin, Oleg Babenco, Tatiana Botnariuc, care în 2012 au părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). În 2016, partidul l-a susținut pe Igor Dodon în alegerile pentru funcția de președinte. Atunci, reprezentanții formațiunii spuneau că Igor Dodon „este o persoană serioasă cu temeinice cunoștinţe în domeniul economic, care poate să răspundă la orice chestiune de interes public”, potrivit IPN.