Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputații Vasile Bolea și Alexandr…

Deputații Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care zilele trecute s-au întâlnit în Israel cu Ilan Șor, aderă la partidul „Renaștere-Возрождение”, condus de un fost consilier al lui Igor Dodon

Sursa foto: Captură de ecran/IPN

Deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandru Suhodolski, care zilele trecute au călătorit în Israel pentru a avea o întrevedere cu fugarul Ilan Șor, au anunțat luni, 22 mai, că aderă la Partidul „Renaștere-Возрождение”, condus de Serghei Mișin, fostul consilier prezindențial în perioada când președinte era Igor Dodon.

Deputatul Alexandr Nesterovschi a anunțat că el și Irina Lozovan, care au anunțat anterior despre aderarea la Partidul „Renaștere-Возрождение”, alături de Vasile Bolea și Alexandru Suhodolski au fost aleși în echipa de conducere a formațiunii.

„Am fost surprins de faptul că atât de repede, fără a solicita careva explicații, Comitetul Executiv al PSRM a hotârât să ne excludă pe mine și colegul meu Alexandru Suhodolski din echipă, din fracțiunea parlamentară. (…) Am decis că dacă fosta echipă nu mai are nevoie de Vasile Bolea, să ader la noua echipă „Renaștere”. (…) Să încercăm să renaștem această idee de stânga, să nu deviem de la acele principii de care ne-am ghidat ultimii 10-15 ani și să încercăm să facem politică și să ajungem la scopurile propuse altfel”, a declarat deputatul Vasile Bolea.

Alexandr Suhodolski a menționat că Partidul „Renaștere-Возрождение” se pregătește pentru următoarele alegeri locale. Suhodolski crede că anume datorită viitoarelor eforturi ale formațiunii la care aderă, R. Moldova va deveni o țară prosperă.

Astfel, din echipa de conducere a formațiunii „Renaștere-Возрождение” vor face parte deputații Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, fostul vice-pretor al sectorului Botanica din partea PSRM, Iuri Vitneanschi, și încă o nouă membră a formațiunii, Natalia Parasca.

Pe 16 mai, deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care în martie au plecat din PSRM și spuneau că vor să-și creeze o nouă formațiune politică cu „viziuni clare de stânga”, au anunțat că aderă la Partidul „Renaștere-Возрождение”, condus de Serghei Mișin, fostul consilier prezindențial în perioada când președinte era Igor Dodon.

Partidul „Renaștere-Возрождение” a fost constituit de deputații Vadim Mișin, Oleg Babenco, Tatiana Botnariuc, care în 2012 au părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). În 2016, partidul l-a susținut pe Igor Dodon în alegerile pentru funcția de președinte. Atunci, reprezentanții formațiunii spuneau că Igor Dodon „este o persoană serioasă cu temeinice cunoștinţe în domeniul economic, care poate să răspundă la orice chestiune de interes public”, potrivit IPN.

În martie 2023, când foștii deputați socialiști Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au anunțat despre intenția de a crea o nouă formațiune, aceștia declarau  „în contextul în care avem foarte multe partide”, s-ar putea „înțelege cu o anumită formațiune politică”: „Îi vom schimba denumirea, vom aduce oameni noi, o vom reanima, la fel cum a făcut cândva Igor Dodon cu PSRM”, spunea la sfârșitul lunii martie Nesterovschi.

Deputații Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, împreună cu Victor Petrov, care a candidat la alegerile bașcanului, s-au întâlnit în Israel cu fugarul Ilan Șor

Deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandru Suhodolski, alături de Victor Petrov, care a candidat la alegerile bașcanului din UTA Găgăuzia, au zburat în dimineața zilei de miercuri, 17 mai, spre Tel Aviv, Israel, unde stă și Ilan Șor. A doua zi, Comitetul Executiv al PSRM a solicitat fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) excluderea din componența acesteia a deputaților Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski. Totodată, PSRM le-a solicitat lui Bolea și Suhodolski să renunțe la mandatele de deputat obținute în urma candidării pe listele BeCS.

Pe 19 mai, la revenire în țară, deputatul socialist, Vasile Bolea, a confirmat, de pe Aeroportul Chișinău, că s-a întâlnit cu fugarul Ilan Șor și au discutat despre „viitoarele proiecte și acțiuni care urmează să fie întreprinse în vederea realizării promisiunilor și a programului pe care îl are Eugenia Guțul ca și bașcan ales”.

Neînțelegerile din PSRM au apărut în spațiul public atunci când conducerea partidului i-a solicitat deputatului Vasile Bolea „să respecte hotărârea” Comitetului Executiv al PSRM privind susținerea candidatului independent Grigore Uzun la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Solicitarea a venit după ce, pe 10 martie, Vasile Bolea și-a anunțat susținerea pentru un alt candidat în aceste alegeri, urmând să conducă stafful de campanie pentru candidatura lui Victor Petrov, deputat al Adunării Populare a Găgăuziei.