Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Un proces masiv de corupere…

„Un proces masiv de corupere și cumpărare a membrilor Partidului Socialiștilor”. PSRM îl acuză pe Ilan Șor că „folosește” partidul Renaștere

Sursa: Partidul politic "Renaștere"/Политическая Партия "Возрождение"/Facebook

Partidul Socialist din R. Moldova (PSRM) susține că fostul deputat fugar Ilan Șor ar folosi „un partid clonă” pentru a „corupe și cumpăra” membrii PSRM. Este vorba despre partidul politic „Renaștere”, care a apărut în atenția publică după ce mai mulți deputați socialiști au aderat la formațiune, în luna mai 2023.

Socialiștii au acuzat că în ultimele luni, reprezentanții fostului partid Șor și „deputații transfugi” Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexander Suhodolschi ar fi contactat direct zeci de deputați, primari, consilieri locali, conducători ai organizațiilor teritoriale PSRM, „promițându-le milioane de lei pentru părăsirea PSRM”.

„Condamnăm ferm faptele de corupere politică cu participarea foștilor deputați PSRM. Menționăm că în organizațiile teritoriale în care unii reprezentanți ai PSRM au devenit victimele unor asemenea acțiuni, echipele locale de partid au dat dovadă de unitate și în termene restrânse au ales noi conducători ai organizațiilor teritoriale.

PSRM nu va ceda presiunilor grupărilor mafiote care se ascund sub paravanul fals al opoziției (…)”, se arată în comunicatul emis de PSRM în dimineața zilei de miercuri, 26 iulie.

Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a partidului Renaștere Olesea Vitneanskaia, neagă toate acuzațiile aduse de către reprezentanții PSRM. 

„Partidul „Renaștere” în activitatea sa se bazează pe faptul că oamenii au obosit să asculte despre pretinsa luptă cu regimul autoritarist instaurat de Maia Sandu și optează acum pentru o opoziție reală, care nu se teme să iasă din birourile sale, să discute cu cetățenii și să lupte cu fărădelegile partidului de la guvernare. Spre regret, mai multe partide care se declară de opoziție au devenit de fapt aripa PAS, motiv din care au pierdut încrederea alegătorilor. (…) Iar colegilor din PSRM le sugerăm să nu recurgă la acuzații false și populism”, a transmis reprezentanta partidului Renaștere.

Deși a fost înregistrat în octombrie 2012, partidul Renaștere a început să fie activ cu mai puțin de o luna înainte ca Curtea Constituțională să declare partidul Șor neconstituțional.

Deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandru Suhodolski, care cu câteva zile înainte călătoriseră în Israel pentru a avea o întrevedere cu fugarul Ilan Șor, au anunțat luni, 22 mai, că aderă la Partidul „Renaștere-Возрождение”, condus de Serghei Mișin, fostul consilier prezindențial în perioada când președinte era Igor Dodon.

Deputatul Alexandr Nesterovschi a anunțat că el și Irina Lozovan, care au anunțat anterior despre aderarea la Partidul „Renaștere-Возрождение”, alături de Vasile Bolea și Alexandru Suhodolski au fost aleși în echipa de conducere a formațiunii.

Din echipa de conducere a formațiunii „Renaștere-Возрождение” fac parte deputații Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, fostul vice-pretor al sectorului Botanica din partea PSRM, Iuri Vitneanschi, și încă o nouă membră a formațiunii, Natalia Parasca.

Pe 16 mai, deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care în martie au plecat din PSRM și spuneau că vor să-și creeze o nouă formațiune politică cu „viziuni clare de stânga”, au anunțat că aderă la Partidul „Renaștere-Возрождение”.

Partidul „Renaștere-Возрождение” a fost constituit de deputații Vadim Mișin, Oleg Babenco, Tatiana Botnariuc, care în 2012 au părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). În 2016, partidul l-a susținut pe Igor Dodon în alegerile pentru funcția de președinte. Atunci, reprezentanții formațiunii spuneau că Igor Dodon „este o persoană serioasă cu temeinice cunoștinţe în domeniul economic, care poate să răspundă la orice chestiune de interes public”, potrivit IPN.

În martie 2023, când foștii deputați socialiști Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au anunțat despre intenția de a crea o nouă formațiune, aceștia declarau  „în contextul în care avem foarte multe partide”, s-ar putea „înțelege cu o anumită formațiune politică”: „Îi vom schimba denumirea, vom aduce oameni noi, o vom reanima, la fel cum a făcut cândva Igor Dodon cu PSRM”, spunea la sfârșitul lunii martie Nesterovschi.