Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Soțul deputatei care a părăsit…

Soțul deputatei care a părăsit PSRM și a aderat la partidul Renaștere, cercetat într-un dosar de corupere și spălare de bani, plasat în arest preventiv

Sursa: nordnews.md

Judecătoria Bălți a decis plasarea în arest preventiv, pentru 30 de zile, a consilierului raional al Consiliului raional Ocnița, cercetat în cadrul unei cauze penale de corupere și spălare de bani, anunță vineri, 4 august, Centrul Național Anticorupție (CNA).

Consilierul este Pavel Gîrleanu, soțul deputatei Irina Lozovan, care a părăsit Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM), aderând la partidul Renaștere. Potrivit datelor publicate pe site-ul Consiliului raional Ocnița, Gîrleanu a ajuns în Consiliu din partea PSRM.

CNA a anunțat anterior despre reținerea în flagrant, în după-amiaza zilei de 2 august, a unui consilier raional al Consiliului raional Ocnița, în timpul transmiterii unei sume de 30 de mii de dolari primarului orașului Ocnița. Reținerea a avut loc în cadrul unei cauze de corupere și spălare de bani, în care sunt vizați membrii partidului Renaștere.

În cadrul cauzei penale, pornite pe fapte de finanțare ilegală a formațiunii politice și spălare de bani, ofițerii CNA și procurorii au constatat că, începând cu 24 martie 2023 şi până în prezent, primarul orașului Ocnița ar fi fost abordat de către unul dintre consilierii raionali în vederea convingerii acestuia de a renunța la formațiunea din care făcea parte și aderarea la un alt partid politic. În schimb, consilierul i-ar fi promis o remunerare ilicită de 2 milioane de lei, dintre care 1  milion era pentru primar, iar altă parte din bani urma a fi investită în proiecte de infrastructură.

„Astfel, la data de 2 august, sub controlul CNA a fost primită suma de 30 de mii de dolari, iar consilierul a fost reținut în flagrant. Pentru documentarea sub toate aspectele a infracțiunii și identificării altor complici, au fost operate percheziții la sediile unei formațiuni politice – atât în Chișinău, cât și în or. Ocnița”, transmite CNA.

De la fața locului au fost ridicate materiale „relevante cauzei, între care calculatoare, purtători de informații, mijloace bănești și telefoane mobile”. La fel, a fost ridicată suma de 30 de mii de dolari, primită sub controlul CNA.

Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.

Oamenii legii au desfășurat miercuri, 2 august 2023, percheziții la unul dintre sediile partidului Renaștere. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către serviciul de presă al CNA.

Foștii socialiști, deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care în martie spuneau că vor să-și creeze o nouă formațiune politică cu „viziuni clare de stânga”, au anunțat în luna mai că aderă la Partidul „Renaștere-Возрождение”, condus de Serghei Mișin, fostul consilier prezindențial în perioada când președinte era Igor Dodon.