Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele socialist al raionului Călărași,…

Președintele socialist al raionului Călărași, cercetat pentru acte de corupție, se alătură Partidului Renaștere

Sursa: Bolea Vasile/Facebook

Președintele socialist al raionului Călărași, Ștefan Bolea, cercetat în cadrul unui dosar penal privind actele de corupție comise în cadrul Consiliului raional Călărași, aderă la Partidul Renaștere, care a ajuns în atenția publică după ce mai mulți deputați transfugi s-au alăturat, cu puțin timp înainte ca partidul Șor să fie declarat neconstituțional.

Anunțul a fost făcut de fostul deputat socialist Vasile Bolea, acum deputat neafiliat, dar care a anunțat în luna mai că aderă la Partidul „Renaștere-Возрождение”, condus de Serghei Mișin, fostul consilier prezindențial în perioada când președinte era Igor Dodon.

„Împreună cu președintele raionului Călărași Ștefan Bolea și Tatiana Timofti, primar în comuna Buda. De azi vom renaște. Moldova împreună”, a scris Vasile Bolea pe rețelele de socializare.

Primara comunei Buda din raionul Călărași Tatiana Timofti a câștigat ultimele două scrutine din partea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM).

Primarul orașului Călărași, Ion Olari, președintele raionului Călărași, Ștefan Bolea și șeful Direcției construcții a Consiliului raional, Veaceslav Stratan, pe parcursul lunii mai au fost eliberați de sub arest la domiciliu sub control judiciar de instanțele de judecată. Cei trei sunt cercetați în cadrul unui dosar penal privind actele de corupție comise în cadrul Consiliului raional Călărași, a relatat anterior ZdG. 

Primarul orașului Călărași, Ion Olari, a fost reținut, alături de președintele raionului Călărași, Ștefan Bolea, și Veaceslav Stratan, șef de direcție din cadrul Consiliului raional Călărași, în dimineața zilei de 31 ianuarie 2023, de ofițerii CNA și procurorii PA, în cadrul mai multor cauze pornite pe fapte de corupție. Astfel, potrivit materialelor cauzelor, aceștia sunt suspectați de fraudarea achizițiilor publice, dar și de alte abuzuri, comise în perioada anului 2022. Pe 2 februarie curent, judecătorul de instrucție de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis plasarea în arest preventiv în privința lui Olari pentru 20 de zile. La o distanță de cinci luni de la reținere, cei trei au fost eliberați sub control judiciar.

„Alianța” pentru bani publici dintre un președinte al PSRM, un primar al PAS și un funcționar, consilier ales pe listele PDM

Ziarul de Gardă a relatat despre cum banii publici i-au unit pe Ștefan Bolea, președintele socialist al raionului Călărași, pe Ion Olari, primarul orașului Călărași, reprezentant al Partidului Acțiune și Solidaritate și pe Veaceslav Stratan, șeful Direcției construcții din cadrul Consiliului raional, tot el, consilier ales pe listele Partidului Democrat într-o localitate din raion. 

În ultimii ani, cei trei vizați în mai multe dosare de corupție, au colaborat pentru „implementarea” mai multor proiecte în raion. În aprilie 2022 una din firmele familiei primarului de Călărași a obținut, fără licitație, dreptul de a construi o încăpere pentru depozitarea unui incinerator al deșeurilor medicale. Prețul pentru un metru pătrat, plătit din bugetul raionului pentru o clădire nefinisată în exterior, a depășit prețul unui apartament la cheie în Chișinău. 

Socialistul Bolea și reprezentantul PAS, Olari, împreună cu democratul Stratan, au colaborat și în procesul de reparație a acoperișului unei clădiri din Călărași care este nefuncțională de mai bine de un deceniu. Lucrările au fost efectuate de firma unui consilier raional, în timp ce alți consilieri acuzau lipsa de transparență și inoportunitatea reparației acoperișului unei clădiri aflate în paragină.

Pe 16 mai, deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care în martie au plecat din PSRM și spuneau că vor să-și creeze o nouă formațiune politică cu „viziuni clare de stânga”, au anunțat că aderă la Partidul „Renaștere-Возрождение”, condus de Serghei Mișin, fostul consilier prezindențial în perioada când președinte era Igor Dodon.

Partidul „Renaștere-Возрождение” a fost constituit de deputații Vadim Mișin, Oleg Babenco, Tatiana Botnariuc, care în 2012 au părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). În 2016, partidul l-a susținut pe Igor Dodon în alegerile pentru funcția de președinte. Atunci, reprezentanții formațiunii spuneau că Igor Dodon „este o persoană serioasă cu temeinice cunoștinţe în domeniul economic, care poate să răspundă la orice chestiune de interes public”, potrivit IPN.

În martie 2023, când foștii deputați socialiști Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au anunțat despre intenția de a crea o nouă formațiune, aceștia declarau  „în contextul în care avem foarte multe partide”, s-ar putea „înțelege cu o anumită formațiune politică”: „Îi vom schimba denumirea, vom aduce oameni noi, o vom reanima, la fel cum a făcut cândva Igor Dodon cu PSRM”, spunea la sfârșitul lunii martie Nesterovschi.