Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   După ce a fost sancționat…

După ce a fost sancționat de Canada pentru destabilizarea R. Moldova, Veaceslav Platon își anunță revenirea în politică

Captură de ecran/Facebook

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care este cercetat în mai multe dosare penale, inclusiv pentru spălare de bani, susține că va „intra” în politică, în urma includerii lui în lista de sancțiuni a Canadei pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova.

În reacție la anunțul sancționării sale de către Canada, Platon a spus că se va adresa Parlamentului Canadei pentru a forma „o comisie de anchetă cu privire la implicarea oficialilor canadieni în acțiuni de șantaj la adresa sa”.

„Nicio acțiune și nicio presiune nu mă vor face să renunț la drepturile asupra bunurilor mele furate și la apărarea intereselor mele (…). Toată viața mea am evitat să mă implic în politică. Am considerat-o o afacere murdară și ingrată. Rezultatul a fost ascensiunea la putere a tot felul de netrebnici, ticăloși și mincinoși. Eu însumi am avut mult de suferit din această cauză. Așadar, nu am de ales decât să intru eu însumi în politică și să încerc să transform țara într-un stat modern, avansat, în care se va vorbi despre sărăcie și mizerie ca despre un trecut îndepărtat (…)”, a scris Veaceslav Platon pe rețele de socializare.

Veaceslav Platon  a fost deputat în Parlamentul R. Moldova din 2009 până în 2010 pe listele Alianței Moldova Noastră, fiind considerat unul din cei mai bogați moldoveni. În 1998, Platon a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor.

Vineri, 5 mai, autoritățile din Canada au anunțat sancțiuni împotriva a șapte persoane și a unei entități din R. Moldova pentru acțiuni de destabilizare a țării. Sancțiunile vizează oligarhi și parlamentari care au legături cu Federația Rusă, se menționează într-un comunicat al guvernului canadian.

Astfel, pe lista de sancțiuni au fost incluși:

1. Persoane fizice:

  • Vladimir Plahotniuc (născut la 1 ianuarie 1966)
  • Ilan Șor (născut la 6 martie 1987)
  • Vladimir Andronachi (născut la 13 octombrie 1980)
  • Veaceslav Platon (născut la 24 ianuarie 1973)
  • Constantin Botnari (născut la 4 noiembrie 1966)
  • Gheorghe Cavcaliuc (născut la 25 octombrie 1982)
  • Marina Tauber (născută la 1 mai 1986)

2. Entități:

  • Partidul Politic „Șor”

„Este pentru prima dată când Canada sancționează colaboratorii ruși din R. Moldova în temeiul noilor reglementări, în urma unui angajament făcut de prim-ministrul Justin Trudeau în timpul vizitei președintelui moldovean Maia Sandu în Canada, în mai 2023. Aceste sancțiuni vor servi la subminarea capacității Rusiei de a-și continua invazia nejustificată asupra Ucrainei, prin intermediul Moldovei, la contracararea eforturilor de destabilizare a Rusiei în regiune și la sprijinirea guvernului ales în mod democratic al Moldovei.

În timp ce Rusia amenință să-și folosească prezența pe teritoriul moldovenesc pentru a atrage țara în războiul de agresiune împotriva Ucrainei, aceste noi sancțiuni vor submina eforturile Rusiei de a împiedica Guvernul Moldovei să își exercite suveranitatea deplină asupra teritoriului său”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul guvernului canadian.

Sancțiunile impuse de Ottawa vin la câteva zile după ce UE i-a sancționat pe Ilan Șor, Gherghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Igor Ceaika pentru că ar fi responsabili de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența R. Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.

Cauze penale, aflate în instanță, în care este vizat Platon

La 20 mai 2017, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată cauza penală în care Veaceslav Platon și alți doi inculpați sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de tentativă a escrocheriei în proporții deosebit de mari. Conform materialelor, Platon, fiind și gestionarul cu pachetul majoritar de acțiuni al companiilor de asigurare S.A. „AsitoKapital”- România, S.A. ,,Moldasig” şi S.A. ,,Alliance Insurance Group”, deținute prin intermediul persoanelor terțe, în perioada septembrie – decembrie 2016, ar fi organizat şi dirijat comiterea infracţiunii de sustragere prin escrocherie în proporții deosebit de mari a activelor entității menționate, implicând în comiterea faptei infracționale alte persoane în calitate de autori.

La 30 iunie 2017, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată o altă cauză penală privind săvârșirea infracțiunii de corupere activă de către Platon. Acesta ar fi avut discuții cu persoanele publice din cadrul Detașamentului cu Destinație Specială ,,Pantera” al DIP al Ministerului Justiției al Republicii Moldova, care asigurau paza și escortarea acestuia în instanțele de judecată, promițându-le apartamente în mun. Chișinău, automobil după alegerea personală, sau mijloace financiare în sumă de 5000 de euro, pentru efectuarea controlului corporal superficial, permisiunea anumitor acțiuni interzise în cadrul întâlnirilor dintre Platon şi avocați, inclusiv facilitarea accesului la un telefon mobil.  Cele două cauze au fost conexate într-o singură procedură.

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 12 decembrie 2017, Platon a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunilor escrocherie și corupere activă, fiindu-i aplicată o pedeapsa definitivă pentru concurs de infracțiuni, prin cumul total al pedepselor sub forma de închisoare pe un termen de 12 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu amendă în mărime de 300 000 de lei, precum și pedeapsa complementară sub formă de privarea de dreptul de a ocupa funcții sau a exercita anumită activitate economică pe un termen de 3 ani.

Prin decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău, din 14 decembrie 2018, instanța de apel a casat sentința, în partea stabilirii pedepsei lui Platon, stabilindu-i pedeapsa definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 25 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu amendă în mărime de 300 000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în cadrul persoanelor juridice, în sistemul bancar și a exercita activități de antreprenoriat pe un termen de 5 ani.

Ulterior, prin decizia Curții Supreme de Justiție din 29 octombrie 2019, a fost casată total decizia Curții de Apel Chișinău din 14 decembrie 2018, şi dispusă rejudecarea cauzei de către aceiași instanță de apel, în alt complet de judecată. În asemenea circumstanțe, prin decizia Curții de Apel Chișinău din 30 ianuarie 2020, a fost dispusă rejudecarea cauzei de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, într-un alt complet de judecată.

Pe parcursul procesului penal, Platon s-a eschivat de a se prezenta în fața instanței, astfel încât, la demersul acuzatorului de stat, la 12 august 2021, instanța a dispus aplicarea măsurii preventive – arestarea preventivă (în contumacie) și anunțarea acestuia în căutare.