Principală  —  IMPORTANTE   —   Șapte persoane și un partid…

Șapte persoane și un partid politic, pe lista de sancțiuni a Canadei pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova

Sursa foto: Colaj ZdG

Autoritățile din Canada au anunțat sancțiuni împotriva a șapte persoane și a unei entități din R. Moldova pentru acțiuni de destabilizare a țării. Sancțiunile vizează oligarhi și parlamentari care au legături cu Federația Rusă, se menționează într-un comunicat al guvernului canadian.

Astfel, pe lista de sancțiuni au fost incluși:

1. Persoane fizice:

  • Vladimir Plahotniuc (născut la 1 ianuarie 1966)
  • Ilan Șor (născut la 6 martie 1987)
  • Vladimir Andronachi (născut la 13 octombrie 1980)
  • Veaceslav Platon (născut la 24 ianuarie 1973)
  • Constantin Botnari (născut la 4 noiembrie 1966)
  • Gheorghe Cavcaliuc (născut la 25 octombrie 1982)
  • Marina Tauber (născută la 1 mai 1986)

2. Entități:

  • Partidul Politic „Șor”

„Este pentru prima dată când Canada sancționează colaboratorii ruși din R. Moldova în temeiul noilor reglementări, în urma unui angajament făcut de prim-ministrul Justin Trudeau în timpul vizitei președintelui moldovean Maia Sandu în Canada, în mai 2023. Aceste sancțiuni vor servi la subminarea capacității Rusiei de a-și continua invazia nejustificată asupra Ucrainei, prin intermediul Moldovei, la contracararea eforturilor de destabilizare a Rusiei în regiune și la sprijinirea guvernului ales în mod democratic al Moldovei.

În timp ce Rusia amenință să-și folosească prezența pe teritoriul moldovenesc pentru a atrage țara în războiul de agresiune împotriva Ucrainei, aceste noi sancțiuni vor submina eforturile Rusiei de a împiedica Guvernul Moldovei să își exercite suveranitatea deplină asupra teritoriului său”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul guvernului canadian.

Mélanie Joly, ministra afacerilor externe a Canadei, a declarat că țara sa va fi „întotdeauna alături de poporul Ucrainei și al R. Moldova”.

„Canada va continua să colaboreze cu partenerii săi internaționali pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva atacurilor ilegale și nejustificate ale Rusiei asupra suveranității lor și pentru a-și proteja cetățenii de regimul rus opresiv. Vom fi întotdeauna alături de poporul Ucrainei și al R. Moldova”, a spus ea.

Pe 1 iunie curent, autoritățile din Canada au anunțat că-i vor sancționa pe oligarhii ruși care încearcă să se amestece în treburile interne ale R. Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe de la București (MAE) a anunțat adoptarea, la 30 mai 2023, de către Consiliul Afaceri Generale al UE, a primelor listări de persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a R. Moldova, creat la propunerea ministrului român de externe, înaintată la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din februarie 2023.

Ilan Șor, Gherghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Igor Ceaika sancționați de comunitatea europeană pentru că ar fi responsabili de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența R. Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.