Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine este și cum a…

Cine este și cum a fost selectat șeful interimar al Biroului Relații cu Diaspora

Jurnalistul și diplomatul Valeriu Turea a fost detașat de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) pentru o perioadă de un an în calitate de șef al Biroului Relații cu Diaspora (BRD).

Acesta a fost prezentat marți, 15 octombrie, echipei BRD de către secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu.

Contactat de ZdG, Spînu a declarat că decizia de a-l detașa pe Turea a fost luată „pentru că ne dorim să se miște lucrurile la BRD”.

„Noi l-am selectat ținând cont de experiența necesară; dumnealui anterior a mai deținut funcția de șef al BRD. Am lansat câteva concursuri, dar, din păcate, nu am putut selecta o persoană. Am decis să căutăm printre foști colegi, persoane pe care am putea să le aducem repede, fără concurs, ca lucrurile să se miște. Am avut o discuție cu domnul Turea, care a și acceptat”, a precizat acesta pentru ZdG.

Referitor la organizarea unui nou concurs, secretarul general al Guvernului a menționat că „va dura o perioadă în care dumnealui va prelua activitatea și în funcție de aceasta vom decide”.

Conform informațiilor din CV-ul său, din 2016, Valeriu Turea îndeplinește funcția de ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova în România, post deținut și în perioada anilor 1997-2000. De asemenea, din 2015 până în 2016 a fost director al BRD, iar în perioada 2010-2015 a fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Portugheză și Regatul Marocului. El cunoaște patru limbi străine: franceza, poloneza, portugheza și rusa.

La 30 august, după etapa finală a concursului desfășurat de Cancelaria de Stat pentru ocuparea funcției de șef al BRD, Guvernul a anunțat că niciunul dintre cei patru candidați admiși la interviu – Dorin Dușciac, Corina Cojocaru, Tatiana Fondos și Rodica Jereghi – nu a acumulat punctajul minim necesar.