Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce venituri a declarat Igor…

Ce venituri a declarat Igor Dodon în anul în care a devenit președintele R. Moldova

Igor Dodon, președintele R. Moldova a avut în 2016 din funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova un salariu anual de 182 de mii de lei, în timp ce soția sa, Galina, angajată la „Exclusiv Media”, firmă care deține mai multe afaceri media, inclusiv postul NTV Moldova, a încasat, oficial, 167 de mii de lei. Informațiile se regăsesc în declarația de avere și interese a șefului statului, care a apărut recent pe site-ul Autorității Naționale de Integritate.

Igor Dodon, care a renunțat la mandatul de deputat în decembrie 2016, după ce a devenit președinte al R. Moldova, a încasat anul trecut și o îndemnizație în valoare de 68,5 mii de lei, iar soția sa, Galina, una în valoare de 38 de mii de lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale.

Igor Dodon are 7 conturi bancare, toate la Victoriabank, acolo unde însă nu deținea decât câteva sute de lei, atunci când a depus declarația de avere și interese. Acesta a indicat și vechiul credit, luat tot de la Victoriabank, cu o dobândă de 8%, prin care și-a achitat casa de lux din sect. Buiucani, acolo unde locuia cu familia.

Un calcul simplu, cu ajutorul unui calculator online al ratelor bancare, arată că Igor Dodon urmează să ramburseze cel puţin 2,5 milioane de lei, cu peste un milion de lei mai mult decât a luat. Cifra, însă, poate fi şi mai mare, dacă ar fi calculate şi eventualele taxe adiţionale achitării creditului. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii preferenţiale, Dodon achită lunar, cel puţin oficial, nu mai puţin de 15,8 mii de lei (!), adică aproape 190 de mii de lei pe an. Din informațiile depuse de Igor Dodon putem constata că șeful statului împreună cu soția au încasat anul trecut venituri în sumă de 455 de mii de lei. După achitarea creditului, acestora le-au rămas în conturi aproximativ 265 de mii de lei.

Citiți și: Candidatul Igor Dodon: Casă de lux, credit preferenţial şi intermediari de milioane

De la numirea sa în funcția de președinte, Igor Dodon a avut mai multe vacanțe, inclusiv private. ZdG a scris anterior că escapada președintelui și a familiei sale la mare l-ar fi costat peste 80 de mii de lei.  

Citiți și: Vacanţele preşedintelui