Principală  —  IMPORTANTE   —   Anterior ba, acum da. Guvernul…

Anterior ba, acum da. Guvernul Chicu și consilierii premierului, testați pentru Covid-19 la un laborator privat. Explicația autorităților

Deși anterior, autoritățile de la Chișinău declarau că testele pentru Covid-19 în instituțiile medicale private sunt, de fapt, o replică la cele oferite de Organizația Mondială a Sănătății, iar ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, declara că nu recomandă efectuarea testelor rapide în laboratoarele private, marți, 31 martie, toți miniștrii din Guvernul condus de Ion Chicu, dar și întregul aparat al premierului R. Moldova au fost testați pentru Covid-19 la un laborator privat din capitală.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Sănătății, membrii Guvernului au fost testați la un laborator privat pentru a economisi din testele deținute de laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), care, tot potrivit ministerului Sănătății, este unica instituție de stat din țară care deține teste oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS ) pentru diagnosticarea cu Covid-19.

Membrii Cabinetului de miniștri în frunte cu Ion Chicu, dar și consilierii premierului au fost testați pentru Covid-19 marți dimineață, 31 martie, la un laborator privat din capitală, iar rezultatele ar urma să fie gata în scurt timp.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Sănătății, fiecare ministru și-a plătit testul, efectuat în laboratorul privat al unei clinici private din capitală, din bani proprii.

„Da, pentru ca ei sunt cei care sunt în contact zilnic cu oameni de diferite categorii. Testele au fost achitate din banii personali ai fiecaruia, pentru a nu utiliza testele din cadrul laboratorului ANSP, care sunt destinate pentru pacienții suspecți”, ne-au comunicat responsabilii de la Ministerul Sănătății.

Anterior, autoritățile de la Chișinău anunțau că sunt doar două modele de kituri acceptate de Organizația Mondială a Sănătății, iar unicele kituri de teste aprobate de OSM sunt deținute doar de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Astfel că, testele din laboratoarele private nu sunt decât o replică la cele oferite de OMS.

Contactat de Ziarul de Gardă, directorul ANSP, Nicolae Furtună, ne-a comunicat însă că testele laboratoarele private sunt deja validate.

„Ei lucrează după același principiu după care lucrăm și noi. Testele lor sunt validate și recunoscute”, ne-a spus Furtună.

Pe 24 martie curent, directorul Spitalului Clinic Republican a fost demis din funcție, după ce, la indicația lui, patru lucrători medicali din cadrul intituției, care prezentau simptome de infecție cu Covid-19, au fost testați și diagnosticați cu Covid-19 la un laborator privat din capitală.

Astfel că indicația pentru ca cei patru lucrători medicali să fie testați pentru coronovirus la un laborator privat l-a costat pe Anatol Ciubotaru funcția de director al Spitalului Clinic Municipal, acesta fiind demis ulterior de către autorități.

Ulterior, lucrătorii medicali au fost testați repetat în laboratul ANSP, iar testele au ieșit pozitive.