• Cum sunt selectați pacienții din R. Moldova pentru a fi testați pentru coronavirus. Testele sunt gratuite și deținute doar de o singură instituție de stat

  Cum sunt selectați pacienții din R. Moldova pentru a fi testați pentru coronavirus. Testele sunt gratuite și deținute doar de o singură instituție de stat
  de
  12 martie 2020 | 18:06

  Autoritățile din R. Moldova dau asigurări că, în prezent, sunt suficiente kituri de teste pentru coronavirus la Agenția Națională de Sănătate Publică, unica instituție de stat din țară care deține astfel de teste, oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dar și laborator unde se fac astfel de analize. Astfel, la ANSP, pe lângă cele existente, urmează să mai ajungă, de la OMS, încă 1 000 de kituri. Contactați de ZdG, responsabilii de la Ministerul Sănătății au explicat care sunt categoriile de persoane care pot fi testate pentru coronavirus, testul fiind gratuit și efectuat doar în cadrul laboratorului deținut de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

  Potrivit responsabililor de la Ministerul Sănătății, doar Agenția Națională pentru Sănătate Publigă deține și are acces la testele pentru coronavirus, oferite de Organizația Mondială a Sănătății.

  „La spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” testele sunt aduse de ANSP. ANSP este unicul loc, unicul laborator care are condiții speciale pentru a păstra kiturile respective. Testele nu pot fi păstrate oriunde. Testele sunt efectuate absolut gratuit. Cetățeanul nu trebuie să cumpere testele respective ca să fie testat, ne-a comunicat șefa Serviciului de informare și comunicare de la Ministerul Sănătății, Veronica Istrati.

  Cum sunt selectați și care pacienți pot fi testați pentru coronavirus

  Prima categorie de persoane care pot fi testate pentru coronavirus sunt persoanele care s-au întors recent din zonele afectate de coronavirus sau cele care au intrat în contact direct cu pacienții diagnosticați cu Covid-19 și prezintă simptome de infecție.

  „De exemplu, dacă persoana s-a întors ieri dintr-o regiune din nordul Italiei și simte că are rinoree, tuse, stare de oboseală, deci o listă întreagă de simptome sau poate una sau două din aceste simptome, sau de exemplu o persoană s-a întâlnit cu o altă persoana care de exemplu azi dimineață a fost diagnosticată cu Covid-19, astfel, gata, aceste categorii de persoane sunt în grupul de risc. Aceste persoane neapărat trebuie să sune la 112 și să anunțe despre aceste circumstanțe, pentru ca cei de la 112 să trimită un echipaj care să preia pacientul la spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” unde se prelevează probele. ANSP este unicul loc, unicul laborator care are condiții speciale pentru a păstra kiturile respective. Testele nu pot fi păstrate oriunde. Testele sunt efectuate absolut gratuit. Cetățeanul nu trebuie să cumpere testele respective ca să fie testat, dar nici nu poate acum toată R. Moldova să fie testată”, ne-a comunicat sursa.

  „Testările de excludere” – Până a fi testat pentru coronavirus, pacientul este supus unui șir de teste

  Pacientul care se adresează la medic cu febră sau simptome asemănătoare cu cele ale coronavirului de tip nou, până a fi testat pentru Covid-19, este testat pentru un șir de viroze sezoniere și gripă, iar abia în cazul în care aceste versiuni nu sunt confirmate, se ia decizia de a fi testat, cu kiturile deținute de ANSP de la OMS, pentru coronavirusul de tip nou.

  „Nu poți să testezi toți oamenii care nici nu au simptome, și nici nu au intrat în contact cu persoanele care s-au aflat în zonele de risc. Chiar și persoanele care de exemplu au intrat în contact sau au venit din zonele afectate de coronavirus și ajung la spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” cu potențiale suspiciuni de Covid-19, inițial, li se fac alte testări, testări de excludere. Li se face testarea la gripă și la o serie de viroze sezoniere. Astfel, după ce la aceste persoane au fost excluse toate aceste versiuni, este evident că în aceste cazuri trebuie făcute testele pentru coronavirus”, precizează Istrati.

  „Dacă pacienții care nu au avut nicio legătură cu persoanele aflate în zonele de risc sau cu persoanele diagnosticate cu Covid-19 merg la T„oma Ciorbă” și anunță medicii că au febră sau careva simptome de stare de rău, imediat acestor pacienți li se face mai întâi de toate testele la gripă și la virozele sezoniere – un șir de teste. În mod normal, persoanele care nu au avut nicio legătură cu persoanele aflate în zonele de risc și care se adresează cu simptome de răceală, sunt testate pozitiv pentru viroze sau gripă, iar în cazurile în care toate aceste variante sunt excluse și toate testele pentru gripă sau viroze sunt negatice, imediat pacientul trebuie să fie testat pentru coronavirus”, ne-a mai declarat șefa Serviciului de informare și comunicare de la Ministerul Sănătății.

  Rezultatele testelor pentru viroză sau gripă nu coincid cu rezultatele testelor pentru coronavirus

  „Rezultatele nu pot coincide între ele, cumva pot fi asemănătoare cu virozele, dar ele sunt diferite, ele totuși sunt prezentate diferit, simptomatica este diferită”, ne-a mai comunicat Veronica Istrati.

  6 mii de persoane, monitorizate de autorități

  Persoanele care au intrat în contact cu cele patru persoane testate pozitiv au fost indentificate, sunt monitorizate și sunt luate la evidență, ne-au comunicat responsabilii de la Sănătate.

  Avem peste 6 mii de persoane care se află sub monitorizarea medicului de familie, la domiciliu. Inclusiv și persoanele care au revenit din zonele afectate de coronavirus sunt monitorizate, chiar dacă ele nu prezintă simptome de infecție. Aceste persoane sunt puse în carantină. Deja obligatoriu, toate persoanele care au fost în contact cu persoanele din zonele de risc trebuie să raporteze și să fie monitorizate”, susține sursa contactată.

  Testele pentru Covid-19 în instituțiile medicale private – o replică la cele oferite de OSM

  Reprezentanții ministerului Sănătății susțin că sunt doar două modele de kituri acceptate de Organizația Mondială a Sănătății, iar unicele kituri de teste aprobate de OSM sunt deținute doar de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

  Pacientul poate să meargă la privat să se testeze pentru coronavirus, dar el trebuie să înțeleagă că instuția privată nu este autorizată de a declara cazuri de coronavirus, de a anunța cazuri confirmate. De obicei, în cazuri de epidemii sau pandemii, unica instuție abilitată să declare asta este instituția de stat. Instituția de stat este cea care lucrează cu Organizația Mondială a Sănătății. ANSP face testele gratuit, testele sunt făcute conform procedurilor și algoritmului prevăzut de OMS, cu kiturile oferite de OMS, care sunt aprobate și verificate de OMS.Poți să te duci la privat să îți faci un test oferit de ei, dar oricum, în cazul în care rezultatele de la privat ar arăta că persoana este contaminată cu Covid-19, persoana respectivă este ulterior testată repetat la Toma Ciorbă cu testele oferite de OMS, iar abia apoi este oficial diagnosticat sau nu, în dependență de rezultatele obținute”, ne-a mai comunicat Veronica Istrati.

  Potrivit unor surse ale ZdG din cadrul sistemului medical, un astfel de test, în instituțiile private , costa în jur de 700 – 800 de lei.

  Tot în acest context, joi, 12 martie, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a declarat că nu recomandă efectuarea testelor rapide în laboratoarele private.

  „Pacientul nu este scutit oricum de acest test de laborator. Respectiv, noi nu recomandăm acele teste, nu recomandăm în cazul dat testele care se fac în clinicile private. Vom decide și aici ce poziție să luăm”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

  Până joi, 12 martie, în R. Moldova au fost confirmate șase cazuri de coronavirus.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  CE anunță că a lansat două proiecte cu privire la reforma justiției penale în R. Moldova: „Necesitatea accelerării reformelor în domeniul justiției penale este susținută de constatările și recomandările organismelor statutare”

  Membrii Consiliului Europei (CE) au emis un comunicat prin care informează că au lansat joi, 22 aprilie, două proiecte cu privire la reformele în sectorul justiției penale în R. Moldova. Este vorba despre conso…
  CE anunță că a lansat două proiecte cu privire la reforma justiției penale în R. Moldova: „Necesitatea accelerării reformelor în domeniul justiției penale este susținută de constatările și recomandările organismelor statutare”

  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Peste 87 000 de români au fost vaccinați împotriva COVID în ultimele 24 de ore. România a depășit joi, 22 aprilie, pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate, transmite Digi 24. În ultimele 24 de ore…
  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  Mai mulți moldoveni din diaspora au inițiat o campanie de strângere a donațiilor, pentru a procura concentratoare de oxigen. Acestea ar urma să ajungă în centre medico-sociale unde rezidenți sunt persoanele vâr…
  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Astfel, cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină. Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată joi, la…
  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat Statului Major General și comandanților de trupe ca, începând cu 23 aprilie, să asigure revenirea trupelor în punctele de desfășurare permanentă, scrie Novaya…
  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie