Principală  —  IMPORTANTE   —   Directorul Spitalului Clinic Republican, eliberat…

Directorul Spitalului Clinic Republican, eliberat din funcție

Directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a fost eliberat din funcție. Despre aceasta a anunțat prim-ministrul Ion Chicu în urma ședinței Comisiei pentru situații excepționale.

„Pentru a spori capacităţile Spitalului Clinic Republican de a face faţă provocării în domeniul epidemiologic, a fost luată decizia de a opera modificări în managementul insituţiei”, a declarat premierul.

Decizia de a-l demite pe Anatol Ciubotaru vine la câteva ore dupa ce astăzi s-a anunțat că patru lucrători medical de la Spitalului Clinic Republican sunt suspectați de infectare cu COVID-19. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova (MSMPS) a informat că directorul instituției medicale a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat.

Anatol Ciubotaru, într-un comentariu pentru NewsMaker, a explicat de ce a decis să trimită mostre de coronavirus prelevate de la personalul spitalului la un laborator privat.

„Nu există astfel de protocoale care să asigure îngrijirea medicului de șef despre angajații lor”, a declarat Ciubotaru.

El a menționat că, în calitate de medic, citește o mulțime de literatură de specialitate, comunică cu colegii din străinătate și știe că pentru multe persoane, coronavirusul nu arată simptome dintr-o dată, în timp ce le pot infecta alte persoane.

„Este foarte important să stabilim un diagnostic cât mai devreme”, a spus Ciubotaru.

„Cred că am făcut ceea ce trebuie, care poate da un exemplu pentru alții. Mi-am verificat angajații, am avut grijă de ei ”, a spus el.

Întrebat de ce a decis să efectueze testarea într-un laborator privat, Chubotaru a explicat că acum clinicile private nu sunt la fel de ocupate precum spitalul lui Tom Ciorbă. El a luat în considerare acest lucru și nu a vrut să crească povara asupra colegilor săi.

Potrivit MSMPS, este vorba de suspiciunea de infectare a unui medic, a două asistente medicale și a unei infermiere.

MSMPS menționează că din cauza că aceste teste nu au fost realizate în cadrul laboratorului ANSP, persoanele nu intră în numărul celor 16 cazuri confirmate astăzi, 24 martie. Ministerul Sănătății dă asigurări că starea de sănătate a lucrătorilor medicali este satisfăcătoare.