Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Ședința CSP: a…

LIVE TEXT Ședința CSP: a fost votat proiectul de modificare a regulamentului de organizare a concursului pentru funcția de procuror general

Screenshot

La ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) este programată inițierea concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, după anularea acestuia în luna februarie.

UPDATE 15:00 În cadrul ședinței CSP a fost votată inițierea concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, după anularea acestuia în luna februarie. Termenul limită de depunere a dosarelor este date de 15 mai, 2024.

UPDATE 14:50 CSP a publicat hotărârea cu privire la modificarea Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General.

„Introducerea dispoziției pct.361 este considerată stringentă din perspectiva explicării modului de excludere a fișelor de evaluare a membrului Consiliului evaluator, care nu furnizează o motivare a punctajului acordat pentru evaluarea unuia sau mai multor criterii prevăzute de lege și de Regulament și, drept consecință, a recalculării punctajului final al candidaților. În particular, aceasta va contribui la
asigurarea unei proceduri de selecție a candidatului la funcția de Procurorul General obiective, transparente și în termeni rezonabili”,
se arată în hotărârea CSP.

UPDATE 14:30 Membrii CSP au aprobat proiectul de modificare a Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.

„În cazul în care membrul Consiliului a evaluat candidatul fără argumentarea unuia sau a mai multor dintre criteriile prevăzute de lege și prezentul Regulament, prin votul majorității absolute a membrilor săi, Consiliului decide excluderea tuturor fișelor completate de acest evaluator, cu recalcularea punctajului final al candidaților”, se arată în punctul 36 prim a proiectul de modificare a regulamentului

Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru a declarat că „membrii CSP au dezbătut minuțios ce propuneri să conțină acest regulament pentru a evita alte situații neplăcute pentru viitor. Aceste intervenții în regulament sunt mai mult tehnice, dar în același timp oferă soluții ca membrii CSP să intervină când apar tentative de deturnare a unui concurs”.

UPDATE 14:20 „Înainte de ședință au parvenit careva propuneri de modificări la regulamentul privind modul de organizare a concursului pentru selectarea candidatului pentru funcția de procuror general, formulate de procurorii Constantin Șușu și Eduard Varzari. Draftul proiectului de modificare a regulamentului. Propun o întrerupere de 10 minute pentru a lua cunoștință cu propunerile”, a declarat președintele interimar al CSP, Eduard Panea.

UPDATE 14:15 La ședință sunt prezenți șase membri în regim fizic și alți doi în format online. Ședința extraordinară a CSP este prezidată de președintele interimar Eduard Panea.

Știrea Inițială

Reamintim că la 28 februarie, CSP a decis anularea concursului pentru funcția de procuror general.

„La încheierea acestui exercițiu noi ne-am retras în deliberare, a avut loc realizarea mediei tehnice a punctajului acordat de fiecare membru a CSP. La acea etapă nu au fost examinate punctajele acordate de fiecare membru al CSP per criteriu de evaluare pentru fiecare din cei 4 candidați. Nu a fost supusă dezbaterii, nu a fost analizată din perspectiva punctajului oferit, niciuna dintre fișele care au fost îndeplinite în seara acele zile.

(…) S-a depistat o discrepanță majoră care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării, de ce a fost depunctat unul dintre candidați. Această circumstanță este extrem de importantă în virtutea priorităților mandatului pe care ni l-am asumat fiecare dintre noi la accederea în funcție: desfășurarea unui concurs public, transparent, bazat pe principiile meritocrației (…).

Consiliul în unanimitate a determinat a înclina balanța înspre interesul public.

(…) De aceasta ne-am asumat responsabilitatea de a pune punct concursului astăzi, de a regândi mecanismele, inclusiv reglementările normative care reglementează acest exercițiu”, explica Dumitru Obadă, președintele CSP.

Pe 22 februarie, în ședința CSP s-a desfășurat proba de interviu a candidaților în cadrul concursului pentru funcția de procuror general. Potrivit Regulamentului privind modul de organizare și desfășurarea a concursului, candidatul la funcția de procuror general, este evaluat, în cadrul ședinței de interviu, în bază de fișă, care include următoarele criterii:

a) conceptul de management și dezvoltare instituțională;
b) motivația de accedere în funcția de procuror general;
c) experiența și competența profesională;
d) capacitatea de analiză critică și comunicare publică;
e) angajament instituțional raportat valorilor profesionale;
f) integritate, etica și buna reputație.

În urma procedurii de intervievare în baza criteriilor prestabilite de apreciere, Consiliul a dispus asupra acordării următoarelor punctaje finale:

  • Octavian Iachimovschi – 8.53;
  • Igor Demciucin – 8.19;
  • Ion Munteanu – 8.16;
  • Andrei Coca – 4.72.

Astfel, CSP a luat act de media punctajului per candidat. Procurorul anticorupție Octavian Iachimovschi , cel care a acumulat cel mai mare punctaj, urmează să fie evaluat de Comisia Vetting, iar dacă va promova evaluarea integrității financiare și etice, va fi numit în funcția de procuror general.

Octavian Iachimovschi și-a început cariera în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) în iunie 2011. Acesta a deținut funcția de adjunct interimar al șefului PA, însă în decembrie 2019 Procurorul General de atunci, Alexandr Stoianoglo, i-a sistat ordinul de numire pe motiv că trebuie să se concentreze pe dosarul „Frauda bancară”. În septembrie 2022, acesta i-a expediat un demers Procurorului General interimar de atunci, Dumitru Robu, prin care a solicitat retragerea sa și numirea unui alt conducător al grupului de urmărire penală în dosarul „Frauda bancară”. Din martie 2023, Iachimovschi revine în funcția de șef adjunct interimar al PA, la propunerea Procurorului General interimar Ion Munteanu. În 2022, Iachimovschi a candidat la funcția de șef al PA, clasându-se pe locul doi cu 53.01 puncte, în timp ce Veronica Dragalin a obținut un scor de 72.15 puncte, fiind aleasă șefă a instituției. 

Pe parcursul anului 2020, în privința procurorului Iachimovschi au fost inițiate patru proceduri disciplinare cu privire la pretinse abateri disciplinare admise în cadrul exercitării  atribuțiilor în cadrul urmăririi penale și o procedură disciplinară pentru presupuse acțiuni de încălcare a normelor etice care au adus atingere onoarei și prestigiului Procuraturii. Cauzele au fost comasate într-o singură procedură, care ulterior a fost încetată. 

Iachimovschi figurează în calitate de fondator al Asociației procurorilor pentru ordine și dreptate, constituită în septembrie 2019. Procurorii Dumitru Obadă și Iuri Lealin sunt alți doi co-fondatori ai Asociației, care conform statutului a fost creată „în vederea realizării în comun a scopurilor îndreptate spre favorizarea unui dialog constructiv interinstituțional, precum și cu societatea civilă, care ar contribui la edificarea unui Stat de Drept întru triumfarea dezideratelor de justiție și echitate”.