Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Octavian Iachimovschi, candidatul…

ULTIMA ORĂ Octavian Iachimovschi, candidatul la funcția de procuror general selectat de CSP

Joi, 22 februarie, are loc ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Pe ordinea de zi sunt două subiecte, printre care și examinarea dosarelor candidaților în cadrul concursului la funcția de procuror general.

UPDATE 19:25 CSP a hotărât transmiterea Comisiei de evaluare a procurorilor a informațiilor privind candidatul Octavian Iachimovschi, în vederea evaluării externe a integrității etice și financiare a acestuia, după ce a acumulat cel mai mare punctaj final, în corespundere cu prevederile Legii nr. 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

Punctajul acumulat de cei patru candidați:

Octavian Iachimovschi – 8,53

Igor Demciucin – 8,19

Ion Munteanu – 8,16

Andrei Coca – 4,72

UPDATE 18:25 Membrii CSP s-au retras în deliberare după audierea lui Ion Munteanu.

UPDATE 17:15 Audierea procurorului Octavian Iachimovschi a fost încheiată. În sala de ședințe a fost invitat ultimul candidat la funcția de procuror general, Ion Munteanu, actualul procuror general interimar. Acesta este audiat de membrii CSP.

UPDATE 16:04 A început audierea procurorului Octavian Iachimovschi.

UPDATE 15:20 Membrii CSP s-au retras în deliberări pentru completarea fișei de evaluare a celui de-al doilea candidat.

UPDATE 14:09 CSP îl audiază pe Igor Demciucin.

UPDATE 14:03 CSP a admis cererea de recuzare a membrului Consiliului Aliona Nesterov, depusă de candidatul Igor Demciucin.

Astfel, Aliona Nesterov a fost exclusă din componența CSP la desfășurarea concursului pentru selectarea candidatului pentru funcția de procuror general. Totdată, membrii CSP au decis excluderea fișei de evaluare a candidatului Andrei Coca, completată de către membra CSP, Aliona Nesterov.

UPDATE 11:36 Cererea candidatului Igor Demciucin de a amâna etapa interviului a fost respinsă.

UPDATE 11:06 Candidatul la funcția de procuror general, Igor Demciucin, a cerut amânarea etapei interviului până la examinarea unei contestații prin care a cerut anularea unei decizii CSP cu privire la unele aspecte organizatorice a concursului pentru funcția de procuror general.

UPDATE 09:05 Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce, pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Documentul a intrat în vigoare în aceeași zi.

Conform unui comunicat emis de Președinție, „având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.

Inițial, 6 dosare au fost depuse în concursul pentru funcția de procuror general. Acestea au fost examinate în privința eligibilității, în ședință închisă, conform legii. În cele din urmă, membrii CSP au dispus admiterea, în următoarea etapă, a procurorului general interimar Ion Munteanu, adjunctului procurorului general interimar Igor Demciucin, procurorului Octavian Iachimovschi și juristului Andrei Coca.

Totodată, în cadrul ședinței urmează a fi anunțate concursurile pentru selectarea inspectorilor în cadrul Inspecției procurorilor. De asemenea, pe ordinea de zi suplimentară mai este avizat subiectul cu referire la cumulul funcției de procuror cu activitatea didactică.

Pentru cele 8 funcții de inspector au depus dosarele: fostul procuror și ex-judecător Anatolie Galben, fostul judecător și avocat Evghenii Sanduța, ex-procurorul și fostul inspector Ghenadie Gurițanu, ex-ofițerul de urmărire penală și consultat în Procuratura Anticorupție Ion Vîrlan, fostul procuror și consultant al procurorilor în Procuratura raionului Orhei Igor Eșanu, fostul procuror și ex-inspector Mircea Roşioru și fostul procuror și ex-inspector Tudor Gratii.

Potrivit modificărilor legislative, în vigoare din august 2023, Inspecției procurorilor a fost transferată din subordinea procurorului general, în subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, ca organ cu autonomie funcțională. Astfel, Inspecția procurorilor este un organ din subordinea CSP, care este constituit din 9 inspectori. Durata mandatului de inspector este de 6 ani. Inspectorul poate fi numit doar pentru un singur mandat. În funcția de inspector nu pot fi numiți procurori în funcție.