Două foste judecătoare și un promotor al Mitropoliei Moldovei se vor deputați. CEC anunță că a recepționat alte cereri din partea a trei pretendenți la statutul de candidat independent la alegerile parlamentare

Pe parcursul zilei de luni, 21 iulie, Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că a recepționat cererile din partea a trei potențiali candidați independenți la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025.
Cererile au fost depuse de către fostele magistrate de la Judecătoria Chișinău Natalia Clevadî, Victoria Sanduța și Victor Grosu, care au solicitat eliberarea listelor de subscripție pentru a colecta de sine stătător semnăturile necesare, se spune într-un comunicat al CEC.
Pentru a fi înregistrat, candidatul independent trebuie să prezinte Comisiei, suplimentar la setul de documente prevăzut de cadrul legal, liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 2 000 și cel mult 2 500 de susținători cu drept de vot. Prin derogare de la această prevedere, o candidată femeie prezintă semnăturile a cel puțin 1 000 și cel mult 2500 de susținători cu drept de vot.
Natalia Clevadî a activat în sistemul judecătoresc din 2011, an în care a fost numită în funcția de judecătoare la Judecătoria Bălți, până în 2023. Pe 29 martie 2017, printr-un decret semnat de fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, Natalia Clevadî a fost numită prin transfer în funcția de magistrată la Judecătoria Chișinău, conform magistrat.md. În anii 2006 – 2007, Clevadî a fost procuroră în cadrul Procuraturii sectorului Buiucani.
Anterior, fosta magistrată a candidat la funcția de membru în CSM, însă nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Reprezentanții Comisiei au anunțat în februarie 2023 că ex-magistrata a solicitat să fie evaluată fără a participa la proba interviului public. În decizia motivată, Comisia Pre-Vetting a menționat că a stabilit:
- dezechilibru de avere pentru anul 2016;
- neconformități cu referire la depunerea a 38 000 de euro în contul bancar al candidatei în anul 2011;
- subevaluarea și neplata impozitului aferent creșterii de capital în urma vânzării unui apartament;
Comisia Pre-Vetting a decis că Natalia Clevadî nu corespunde criteriilor de integritate întrucât s-au constatat dubii serioase cu privire la respectarea de către aceasta a criteriilor de integritate etică și financiară și nu a promovat evaluarea. Ulterior, Clevadî a contestat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia Comisiei Pre-Vetting, dar instanța a respins i-a respins cererea de contestare. Ulterior, Clevadî i-a cerut CSJ-ului să revizuiască decizia prin care i-a fost respinsă contestația, însă și de această dată instanța i-a respins cererea.
Anterior, ZdG a scris că o hotărâre a completului de judecată în componenţa căruia a participat Clevadî a fost obiect de examinare la CtEDO. Aceasta a făcut parte dintr-un complet din trei judecători care a examinat în primă instanță dosarul „grupul Petrenco”, în care în septembrie 2019 CtEDO a constatat violarea mai multor articole din Convenție și a condamnat R. Moldova să achite despăgubiri de 68 000 de euro reclamanților, membrii grupului. După condamnarea la CtEDO, numele Nataliei Clevadî a apărut într-un demers al „grupului Petrenco”, în care se cerea „lustrația” celor care se fac responsabili de fabricarea dosarului, acuzați fiind că au urmat ordinele oligarhului Vladimir Plahotniuc.
În decembrie 2021, în adresa CSM a fost depusă o sesizare privind atragerea la răspundere disciplinară a ex-magistratei, dar a fost respinsă ca fiind neîntemeiată.
Victoria Sanduța a fost numită în funcția de magistrată la Judecătoria Chișinău, pe un termen de cinci ani, printr-un decret prezidențial semnat de fostul președinte Igor Dodon pe 15 martie 2017. În 2015, Sanduța și-a început activitatea didactică, fiind lectoră universitară la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”. Tot ea a deținut licență de avocat din 2010 și până în 2014, atunci când a fost suspendată. În 2022, președinta Maia Sandu a refuzat să o numească judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă, alături de alți 12 magistrați. Au urmat cereri repetate de numire în funcție până la plafonul de vârstă, însă au fost respinse. În septembrie 2024, șefa statului a semnat un decret privind eliberarea din funcție a mai multor judecători, inclusiv a Victoriei Sanduța.
La ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 1 iulie 2024, atunci când au fost examinate cererile unor judecători privind înaintarea propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, pe lângă întrebări despre integritate, Victoriei Sanduța i-au fost adresate, în repetate rânduri, mai multe întrebări ce vizează activitatea sa pe Facebook. Fosta magistrată s-a arătat nemulțumită de „analiza” contului său pe rețeaua de socializare, comunicându-le membrilor CSM că postările pe care le face sunt cu „scop educativ și de cultură generală”. Discuția a durat peste o oră, la un moment dat, ajungându-se chiar și la tonuri ridicate. „Așa mi-e vocea. Mama mi-a spus că trebuia sa fiu cântăreață de operă”, a menționat judecătoarea.
Victor Grosu – o persoană activă în mediul online. În ultima perioadă, pe o rețea de socializare a publicat mai multe postări în care critică Mitropolia Basarabiei și comunitatea LGBT. Acesta apare în fotografii alături de mitropolitul Vladimir.
Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova a început duminică, 20 iulie, și se va încheia pe 19 august 2025.