Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSJ a respins cererea de…

CSJ a respins cererea de contestare a deciziei Comisiei pre-vetting înaintată de judecătoarea Natalia Clevadî

Completul de judecată special pentru examinarea contestațiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei pre-vetting din cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ) a respins marți, 28 februarie, cererea de contestare înaintată de judecătoarea Natalia Clevadî, care nu a promovat evaluarea integrității etice și financiare.

Conform legislației, decizia completului de judecată special din cadrul Curții Supreme de Justiție este irevocabilă din momentul emiterii. Decizia se consideră emisă din momentul plasării acesteia pe pagina web oficială a Curții Supreme de Justiție și se notifică participanților în termen de 5 zile de la data emiterii.

Natalia Clevadî comisia pre-vetting by Ziarul de Gardă on Scribd

„(…) În loc să răspundă la întrebările Comisiei, candidata a trimis o scrisoare prin intermediul poştei electronice, în care a indicat faptul că a expediat în adresa Comisiei toate documentele, contractele şi cecurile de care dispune, iar alte documente nu deţine. Totodată a solicitat evaluarea candidaturii sale în lipsa ei, în baza documentelor prezentate până acum. A indicat că are toată încrederea în Comisie și decizia Comisiei nu o va contesta.

Completul de judecată special consideră neîntemeiat argumentul reclamantei precum că nu pot exista dubii în privinţa veniturilor şi proprietăţii sale, or dubiile constatate de către Comisie nu au fost înlăturate”, se menționează în decizia CSJ.

Comisia pre-vetting a anunțat vineri, 3 februarie, rezultatul evaluării în privința magistatei Natalia Clevadî, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Potrivit deciziei Comisiei, candidata la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii, nu a promovat evaluarea. Natalia Clevadî a fost singura candidată care a solicitat să fie evaluată fără a participa la proba interviului public.

În decizia motivată, Comisia a menționat că a stabilit:

  • dezechilibru de avere pentru anul 2016;
  • neconformități cu referire la depunerea a 38 000 de euro în contul bancar al candidatei în anul 2011;
  • subevaluarea și neplata impozitului aferent creșterii de capital în urma vânzării unui apartament;

Comisia a decis că magistrata nu corespunde criteriilor de integritate întrucât s-au constatat dubii serioase cu privire la respectarea de către Natalia Clevadî a criteriilor de integritate etică și financiară și nu a promovat evaluarea.

Decizie-CLEVADI by Ziarul de Gardă

CSJ a respins luni, 6 februarie, cererea de contestare a deciziei Comisiei înaintată de magistratul Anatolie Țurcan.

Natalia Clevadî: Dosar pierdut la CtEDO și acuzații că a urmat ordinile lui Plahotniuc

Natalia Clevadî activează în sistemul judecătoresc începând cu anul 2011. Și-a început cariera la Judecătoria Bălți, iar în ianuarie 2015 a fost transferată la Judecătoria sect. Rîșcani, mun. Chișinău, la demersul președintelui de atunci al instanței, Oleg Melniciuc. În prezent, activează la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Patru luni de la transfer, Clevadî a primit dreptul de a procura un apartament într-un bloc destinat angajaților instanței, la un preț preferențial. Atunci Melniciuc argumenta că magistrata „activează în funcția de judecător mai mult de 4 ani și nu este asigurată cu spațiul locativ în Chișinău”. După ce a procurat apartamentul la un preț preferențial, Clevadî a vândut bunul la preț de piață. În 2017, ZdG a constatat că aceasta este fiica fostei judecătoare de la CSJ, Valentina Clevadî. Mama judecătoarei a făcut parte din completul de judecători ai CSJ care a pus punct în dosarul magistratului Stanislav Sorbalo, menținând decizia CSM din 2010 prin care acesta a fost demis. 10 ani mai târziu însă, judecătorul și-a găsit dreptatea la CtEDO.

O hotărâre a completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Clevadî a fost obiect de examinare la CtEDO. Aceasta a făcut parte dintr-un complet din trei judecători care a examinat în primă instanță dosarul „grupul Petrenco”, în care în septembrie 2019 CtEDO a constatat violarea mai multor articole din Convenție și a condamnat R. Moldova să achite despăgubiri de 68.000 de euro reclamanților, membrii grupului. După condamnarea la CtEDO, numele Nataliei Clevadî a apărut într-un demers al „grupului Petrenco”, în care se cerea „lustrația” celor care se fac responsabili de fabricarea dosarului, acuzați fiind că au urmat ordinele lui Vladimir Plahotniuc.

În decembrie 2021, în adresa CSM a fost depusă o sesizare privind atragerea la răspundere disciplinară a magistratei. Sesizarea a fost respinsă ca fiind neîntemeiată. 

În declarația de avere și interese pentru anul 2021, Natalia Clevadî a declarat apartamentul cumpărat în 2018 la preț preferențial și un alt apartament cu o suprafață de 44 de metri pătrați, cu drept de abitație. Clevadî deține cote de participare în valoare de 6 lei în cadrul SA Agro Petrol și SA Tirex Petrol, ajunsă, la finele anului 2019, în gestiunea „Estcon Construct” SRL din Ialoveni, contra circa 10 milioane de euro, și conectată la Artiom Pînzari, feciorul fostului ministru al Apărării, Alexandru Pînzari. În 2021, magistrata a avut venituri din salariu de circa 250 de mii de lei. Alte 43 de mii de lei le-a obținut din darea în locațiune a unui apartament.