Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul „Gemeni”, după ce statul…

Dosarul „Gemeni”, după ce statul a refuzat executarea integrală a hotărârii CtEDO: „Firesc este faptul că Guvernul, din 18 mai, plătește penalități”

Guvernul R. Moldova a emis o solicitare către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) prin care cere să fie revizuită hotărârea pronunțată la 18 februarie 2020, privind dosarul „Gemeni”, în care statul a fost obligat, până la 18 mai, să achite 1,5 milioane de euro drept prejudiciu material, 5000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10000 de euro pentru costuri şi cheltuieli.

Totodată, prin decizia Curții de la Strasbourg, autoritățile R. Moldova urmau să restituie clădirea, circa jumătate din complexul comercial, dar și terenul luat de la reclamanți sau să li se plătească încă 2,1 milioane de euro cu titlu de cost al imobilelor, fapt neexecutat de Guvern.

În cererea semnată de Oleg Rotari, agent guvernamental la CtEDO, publicată de portalul anticorupție.md, Guvernul cere instanței europene să revizuiască și să rectifice hotărârea din 18 februarie, invocând că mai multe afirmații ale reclamanților se contrazic, păgubiților le-ar fi fost acordate prea multe spații în cadrul complexului comercial, numărul de acțiuni a fost calculat eronat, iar reclamanții nu au deținut proprietățile menționate în hotărârea Curții din 18 februarie 2020, astfel încât Guvernul să i le restituie.

ZdG a solicitat o reacție din partea agentul guvernamental la CtEDO, Oleg Rotari, semnatarul adresării către CtEDO, dar acesta a refuzat să comenteze, spunând că „nu ține de competențele mele să dau oarecare interviuri”.

În opinia lui Mihai Lupu, avocatul reclamanților la CtEDO, Guvernul se eschivează să execute decizia instanței europene în partea ce se referă la returnarea către reclamanţi a părţilor din clădiri care erau în proprietatea acestora până la adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, iar acum autoritățile plătesc penalități din contul statului.

„Până pe 18 mai, Guvernul urma să execute hotărârea CtEDO, însă s-a tergiversat, s-a manevrat și am ajuns unde am ajuns. Deja cu o întârziere de 2 zile, la Curtea Supremă de Justiție s-a depus o cerere de amânare a ședinței pentru o perioadă nedeterminată din cauza că s-a solicitat, pe 11 mai,  la CtEDO, rectificarea și revizuirea hotărârii din 18 februarie. CtEDO a solicitat opinia clienților mei și noi ne-am expus solicitările și referințele. Sper că, în cel mult două săptămâni, vor fi rezultatele. Firesc este faptul că Guvernul, din data de 18 mai, plătește penalități”, ne-a comunicat apărătorul.

Prin hotărârea din 18 februarie 2020 Curtea de la Strasbourg a decis ca Guvernul R. Moldova să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestoraimediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, statul nostru urmează să plătească reclamanţilor 2.120.000 de euro.

Drept urmare, cabinetul de miniștri a aprobat la 17 aprilie modificări la legea bugetului de stat pentru anul 2020. Noile modificări aprobate de Guvern au vizeazat inclusiv și majorarea cheltuielilor bugetului cu 70,9 milioane de lei pentru achitarea despăgubirilor civile în cazul dosarului „Gemeni” pierdut la CEDO. Autoritățile au decis în acest sens să acopere o parte din această sumă prin realocarea surselor financiare din contul Programului de construcție a noilor sedii pentru câteva instanțe judecătorești.

Anterior presa a scris că Petro Poroşenko a deținut 47,86% din acţiunile SA „Gemeni”, prin intermediul firmei „Geomold” care era condusă de Oleksii Moskalenko, un alt cetăţean ucrainean. Fondator era însă un off-shore din Cipru, Tamarix Limited, cu un capital social de peste 52 mln. de lei. În 2005, nişte acţionari ai SA „Gemeni” susţineau că Poroşenko deţine acţiuni anume printr-un off-shore. ZdG a scris anterior că acest centru era gestionat de două firme, „G OTIV Prime Real Estate B.V., care face parte din grupul de companii OTIV Prime Holding, înregistrate în Olanda și care ar fi fost controlate de Vlad Plahotniuc. Din aprilie 2019, „Gemenii” a intrat în posesia companiei Twins Estate SRL, care deține și grupul de companii Rogob.