• Guvernul taie milioane de lei din contul sectorului justiției pentru a achita despăgubiri la CEDO în dosarul „Gemeni”

  Guvernul taie milioane de lei din contul sectorului justiției pentru a achita despăgubiri la CEDO în dosarul „Gemeni”
  vizualizări
  22 aprilie 2020 | 21:22

  Cabinetul de miniștri a aprobat la 17 aprilie modificări la legea bugetului de stat pentru anul 2020. Noile modificări aprobate de Guvern vizează inclusiv și majorarea cheltuielilor bugetului cu 70,9 milioane de lei pentru achitarea despăgubirilor civile în cazul dosarului „Gemeni” pierdut la CEDO. Autoritățile au decis în acest sens să acopere o parte din această sumă prin realocarea surselor financiare din contul Programului de construcție a noilor sedii pentru câteva instanțe judecătorești.

  Astfel, potrivit notei informative a proiectului, conform estimării capacității și posibilității de valorificare până la finele anului curent a alocațiilor pentru investiții capitale, autoritățile au decis deminuarea acestora cu 2,2 miliarde de lei sau cu 54,8% față de volumul aprobat inițial. În rezultat, alocațiile pentru investiții capitale sunt reduse până la 1,8 miliarde de lei. Ministerul Finanțelor mai precizează că la diminuarea mijloacelor a contribuit redistribuirea alocațiilor către realizarea altor măsuri și extinderea termenelor de realizare a proiectelor.

  Drept urmare, 28,6 de milioane de lei de la implementarea Programului de construcție a sediilor noi pentru instanțele judecătorești, vor fi alocate pentru executarea Decizie Curții Europene pentru Drepturile Omului, ca urmare a pierderii a 70 de milioane de lei în dosarul „Gemenii”. Programul din cadrul căruia sunt realocați banii vizează construcția sediilor judecătoriilor Cahul, Căușeni, Edineț, Hîncești și Orhei.

  Respectiv, din cele 40 de milioane de lei aprobate inițial pentru administrația judecătorească, după rectificare vor rămâne doar aproximativ 11 milioane de lei.

  Alte încă 6,8 milioane de lei, autoritățile le-au diminuat din contul indemnizațiilor membrilor Comisiei de evaluare a judecătorilor, „în legătură cu tergiversarea aprobării cadrului normativ”.

  „Am tăiat de la sectorul justiției pentru că la rectificare a trebuit să introducem acele 70 de milioane de lei, ca urmare a deciziei CEDO. Am tăiat 35 de milioane la sectorul justiției”, a declarat Ion Chicu în cadrul unei emisiunii televizate.

  Astfel, potrivit proiectului de rectificare a bugetului de stat, autoritățile au decis diminuarea alocațiilor pentru instanțele judecătorești în mărime totală de 35 milioane de lei.


  Premierul Chicu s-a arătat anterior deranjat de faptul că statul va trebui să achite peste 1,5 milioane de euro în dosarul „Gemeni”, pe care l-a pierdut la CtEDO, numindu-i „indivizi îmbrăcați în mantie” pe cei cinci judecători care se fac vinovați. El a cerut ca aceștia să fie urmăriți penal, iar suma de 70 de milioane de lei să fie retrasă din bugetul pentru sistemul judecătoresc.

  Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat anterior că decizia Guvernului de a bloca alocațiile pentru finanțarea sistemului judecătoresc va avea consecințe negative pentru înfăptuirea justiției. Totodată, CSJ și-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectele acţiunilor întreprinse de Ministerul Finanţelor, apreciindu-le drept o ingerinţă în procesul de înfăptuire a justiţiei.


  Guvernul R. Moldova este obligat să achite prejudicii de 1.515.000 de euro în dosarul „Gemeni” și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

  În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, statul nostru urmează să plătească reclamanţilor 2.120.000 de euro.

  Se întâmplă după ce judecătorii de la CSJ Tamara Chişcă-Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru, Sveatoslav Moldovan și Vera Macinskaia au dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Despre alegerile din Belarus: Proteste violente, acces limitat la internet, intervenția în forța a poliției și recunoașterea scrutinului de China, Kazahstan, Rusia și Moldova

  Belarusul este cel mai fierbinte punct de pe harta Europei în ultimele 24 de ore. Asta după ce în capitala Minsk, dar și marile orașe ale țării au avut loc proteste fără precedent în istoria modernă a țării. Pe…
  Despre alegerile din Belarus: Proteste violente, acces limitat la internet, intervenția în forța a poliției și recunoașterea scrutinului de China, Kazahstan, Rusia și Moldova

  CNN: Guvernul libanez ar urma să demisioneze luni, după protestele violente din ultimele zile

  Guvernul din Liban ar urma să demisioneze luni, susțin surse guvernamentale, citate de CNN. Decizia vine la mai puțin de o săptămână de la exploziile devastatoare din Beirut și ca urmare a protestelor violente.
  CNN: Guvernul libanez ar urma să demisioneze luni, după protestele violente din ultimele zile

  Răspunsurile celor din PAS, PSRM și PPDA la propunerea PDM de a organiza o întâlnire pe platformă parlamentară

  Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS), Partidul Socialiștilor din R. Moldova și Platforma DA au acceptat propunerea Partidului Democrat de a organiza o întâlnire pe platformă parlamentară între cele 4 formațiun…
  Răspunsurile celor din PAS, PSRM și PPDA la propunerea PDM de a organiza o întâlnire pe platformă parlamentară

  ULTIMA ORĂ! 181 cazuri noi de infectare cu COVID-19 din 1.048 de teste efectuate

  Alte 181 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, iar bilanțul total ajunge la 27 841 de cazuri de la începutul pandemiei. Din numărul total de cazuri,  2 sunt de impo…
  ULTIMA ORĂ! 181 cazuri noi de infectare cu COVID-19 din 1.048 de teste efectuate

  Alegeri prezidenţiale în Belarus: UE condamnă reprimarea manifestaţiilor şi cere numărarea „exactă” a voturilor

  Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat luni reprimarea manifestaţiilor din Belarus, cerând numărarea “exactă” a voturilor exprimate la alegerile prezidenţiale desfăşurate în…
  Alegeri prezidenţiale în Belarus: UE condamnă reprimarea manifestaţiilor şi cere numărarea „exactă” a voturilor

  Italia extinde carantina obligatorie de 14 zile pentru persoanele venite din România până la 7 septembrie

  Guvernul italian a decis să prelungească până la 7 septembrie măsura prin care persoanele venite din România sau Bulgaria au obligația de a sta 14 zile în izolare la domiciliu. Decretul a fost publicat pe 8 aug…
  Italia extinde carantina obligatorie de 14 zile pentru persoanele venite din România până la 7 septembrie