Principală  —  Ştiri   —   "Banca Germană nu mai primește…

„Banca Germană nu mai primește transferuri de la Victoriabank prin ABLV bank din Riga”

Victoriabank a anunțat despre imposibilitatea efecturării plăților valutare către clienții băncii ABLV Bank din Riga, Letonia din cauza blocării de către băncile corespondente europene și americane a plăților către/dinspre acestă bancă.

Mihai Ciobanu, reprezentantul Direcției Valutare și Relații Internaționale de la Victoriabank a informat că sistarea este valabilă din 29 septembrie curent. Acesta a declarat că Băncile Germane refuză să efectueze plăți prin banca respectivă. „Acest lucru este o politică AML (Legislația de combatere a spălării banilor) a Băncilor Germane, în contextul furtului din sistemul bancar. Se știe că ABLV Bank a fost folosită pentru transferurile financiare a împrumuturilor din off-shore-uri britanice”, anunță reprezentantul Viktoriabank. Acesta precizează că aceeași interdicție figurează și în privința Rietumu Bank din Letonia. „A fost oprit coridorul pe ambele direcții doar pentru Republica Moldova, celelalte țări baltice continuă să efectueze plăți, din câte cunoaștem”, a menționat Mihai Ciobanu.
ABLV este una dintre cele trei bănci din Riga, implicată în spălarea banilor din cele 3 bănci din Moldova, care au fost implicate în scandalul financiar . ABLV din Riga are reputaţia unei bănci ce deserveşte statele CSI.
Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a BNM, Rodica Teleuca a declarat că Banca Națională nu a primit vreo informație oficială la acest subiect de la autoritatea de supraveghere bancară din Letonia.
Precizăm că ABLV, PrivatBank şi Pasta Banka figurează în mai multe scandaluri financiare anterioare, fiind şi penalizate pentru acţiuni de spălare de bani. Băncile letone au fost conectate la scandalul bancar din R. Moldova încă în 2012, atunci când un şir de acţionari au procurat pachete de acţiuni de la Universalbank, luând împrumuturi de la companii obscure din Marea Britanie. La acel moment, transferurile financiare erau efectuate prin intermediul celor trei bănci letone.
Ele au servit drept „porţi europene” pentru preluarea controlului asupra a trei bănci din R. Moldova, care ulterior au ajuns să fie lichidate din cauza unei fraude bancare de aproximativ un miliard de euro.

Miliardul moldovenesc prin trei bănci letone