Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Asociația „Forța Fermierilor” anunță organizarea…

Asociația „Forța Fermierilor” anunță organizarea protestelor pentru ziua de 8 iunie, cu riscul blocării a două vămi și a mai multor drumuri naționale

Asociația „Forța Fermierilor” anunță organizarea unui protest joi, 8 iunie, cu riscul blocării vămilor Leușeni și Sculeni, dar și a drumurilor naționale Hâncești-Leova, Orhei-Rezina și Bălți-Chișinău.

„Vă informăm că mâine, 8 iunie, protestul nostru va continua parțial în teritoriu. Este posibil că vor fi blocate vamele Leușeni și Sculeni, drumuri naționale Hâncești – Leova, Orhei-Rezina și Bălți – Chișinău. totodată o parte din fermierii protestatari se vor retrage pentru finalizarea lucrărilor agricole de erbicidare”, se arată în mesajul celor de la „Forța Fermierilor”.

Miercuri, 7 iunie, Agricultorii din mai multe raioane ale R. Moldova au ieșit cu tehnică agricolă la proteste. Agricultorii au cerut de la autorități măsuri de susținere pentru sectorul agricol, inclusiv prin alocarea unor compensații și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.

Anterior, reprezentanții Asociației au anunțat că decizia de a organiza proteste cu tehnică agricolă în mai multe regiuni din țară a fost luată după ce discuția cu prim-ministru, Dorin Recean, „nu s-a soldat cu rezultat palpabil pentru agricultori”, fiind respinsă solicitarea de aprobare a unor măsuri de susținere a fermierilor, care au fost formulate în Declarația din 17 mai 2023.

De cealaltă parte, premierul Dorin Recean a declarat că „an de an, Guvernul crește volumul subvențiilor acordate fermierilor din Moldova” și că negocierea unui echilibru între interesele consumatorilor, fermierilor și ale companiilor agricole mici este un „proces complex, iar capacitatea de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”.