Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Asociația „Forța Fermierilor” cere de…

Asociația „Forța Fermierilor” cere de la Guvern soluții rapide pentru problemele agricultorilor și amenință cu proteste și blocarea traseelor principale din țară

Asociația „Forța Fermierilor” cere Guvernului R. Moldova că până pe 3 iunie să aprobe mai multe măsuri de susținere a agricultorilor din țară, inclusiv prin alocarea unor compensații, restricționarea temporară a importului de cereale din Ucraina și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.

Fermierii insistă ca problemele agricultorilor din R. Moldova să fie discutate în cadrul summit-lui Comunității Politice Europene din 1 iunie 2023 și avertizează ca dacă nu vor fi întreprinse măsuri rapide în scopul salvării ramurii agricole, vor organiza pe 7 iunie 2023 un protest masiv non-stop în toata țara, cu posibilă blocare a traseelor principale și marșul tehnicii agricole spre Chișinău.


Asociației Forța Fermierilor a anunțat că la ședința Consiliului Asociației din 17 mai 2023, la care au participat reprezentanții din aproape toate raioanele țării, a fost examinată situația curentă în sectorul agrar și s-a constat o criză de proporție inedită în ramură, care a adus majoritatea fermierilor mici și mijlocii în pragul falimentului.

„Din anul trecut domeniul agrar este afectat de seceta cruntă, creșterea prețurilor la resurse necesare producerii agricole cu 150-200 %, majorarea dobânzilor la credite aproximativ de 3 ori. Excesul producției agricole din Ucraina a influențat prăbușirea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea soarelui cu 2-4 lei per kg. Menționăm că în anul agricol 2022/2023 din țara vecină au fost oficial importate circa 27 mii tone de grâu, 51 mii de tone de porumb și 57 mii de tone de floare soarelui”, anunță Asociației „Forța Fermierilor”.

În prezent, potrivit Asociației Forța Fermierilor, sectorul agrar este extrem decapitalizat și fermierii nici nu pot miza măcar pe subvențiile pentru anul trecut, care se achită cu mare întârziere. Atragem atenție că aproape toate propunerile organizației noastre privind acordarea suportului fermierilor în vederea depășirii crizelor, înaintate din august 2022, au fost ignorate de autoritățile statale abilitate.

„Aproape toți agricultorii mici și mijlocii în prezent se află în starea de disperare și nu dispun de mijloacele financiare pentru recoltare și efectuarea lucrărilor agricole de toamnă. Lucrările agricole de primăvară mulți agricultori au realizat la nivelul minimal tehnologic. O bună parte de fermieri planifică sistarea activității. Remarcăm că în alte țări ale Europei de Est, unde agricultorii se confruntă cu problemele similare, subvențiile constituie 200-400 euro per hectar, autoritățile au alocat suport financiar suplimentar pentru producătorii de cereale și oleaginoase în valoarea sumară de aproximativ 300 mln euro și, totodată, Comisia Europeană a interzis temporar importul unor produse agricole din Ucraina în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia”, susține Asociației „Forța Fermierilor”.

Asociația susține că a inițiat în lunile februarie-mai 2023 un dialog cu nou prim-ministru al țării în vederea identificării soluțiilor rapide pentru salvarea situației în domeniul. Fermierii susțin că „nici o propunere nu a fost realizată și totul a rămas deocamdată la nivelul promisiunilor generale, pe când efectul negativ cumulativ distruge acum o mare parte din fermierii mici și mijlocii”.

În acest context, Asociația „Forța Fermierilor” cere „intervenția urgentă și foarte concretă din partea statului, după exemplu UE”.

„Insistăm ca problemele agricultorilor din R. Moldova să fie discutate în cadrul summit-lui Comunității Politice Europene, care va fi organizat în țara noastră în perioada 1-2 iunie 2023”, cer fermierii.

În acest context, organizația cere ca Guvernul R. Moldova să-și asume public până pe data de 3 iunie 2023 următoarele angajamente față de fermierii:

  1. Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere
    fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile
    agricole de primă grupă (grău, orz, rapiță ect);
  2. Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grăului, porumbului, rapiței
    și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia
    Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;
  3. Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar
    producția agricolă de origine moldovenească;
  4. Achitarea pănă la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;
  5. Modificarea (cu intrare în vigoare pănă la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul
    de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program pănă la finele anului
    și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

„Sperăm foarte mult că această avertizare va fi auzită și vor fi întreprinse măsuri rapide în scopul salvării ramurii agricole de colaps. În caz contrar, anunțăm pentru data de 7 iunie 2023 un protest masiv non stop al fermierilor în toata țara, cu posibilă blocare a traseelor principale și marșul tehnicii agricole spre Chișinău”, mai anunță Asociația „Forța Fermierilor”.

Asociația „Forța Fermierilor” a cerut pe 8 mai Guvernului urgentarea luării deciziei privind alinierea R. Moldova la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței pentru 5 țări din Europa de Est.

Peste câteva zile, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a declarat că R. Moldova va monitoriza cantitățile de cereale importate din Ucraina, fără a se alinia la măsurile UE privind restricționarea temporară a importurilor. Potrivit lui Bolea, această decizie a fost luată în urma discuțiilor purtate cu fermierii.