Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Fermierii din mai multe…

VIDEO Fermierii din mai multe localități din țară au ieșit la proteste. Unele drumuri, blocate pentru 15 minute

Sursa foto: jurnal.md

Agricultorii din mai multe raioane ale R. Moldova au ieșit cu tehnică agricolă miercuri, 7 iunie, la proteste. Manifestația a început la ora 11:00, iar în unele localități din țară fermierii au blocat pentru 15 minute mai multe drumuri. Agricultorii cer de la autorități măsuri de susținere pentru sectorul agricol, inclusiv prin alocarea unor compensații și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, a declarat că agricultorii manifestă în aceste momente cu tehnică agricolă la Căușeni, Cahul, Hâncești, Criuleni, Orhei, Soroca, Telenești, Rezina, Fălești, dar și în alte localități din R. Moldova. Totodată, Alexandr Slusari a spus că nu exclude faptul că fermierii ar putea organiza proteste și la Chișinău.

„Astăzi, noi suntem în teritoriu. Protestul este non-stop, o să fie și mâine. Cerem acele cinci revendicări neschimbate, măsurile de protejare de faliment (…). Noi nu excludem acest lucru. Totul depinde de cum vor evolua evenimentele”, a spus Alexandr Slusari.

Sursa foto: Unghiul

Anterior, reprezentanții Asociației au anunțat că decizia de a organiza proteste cu tehnică agricolă în mai multe regiuni din țară a fost luată după ce discuția cu prim-ministru, Dorin Recean, „nu s-a soldat cu rezultat palpabil pentru agricultori”, fiind respinsă solicitarea de aprobare a unor măsuri de susținere a fermierilor, care au fost formulate în Declarația din 17 mai 2023.

„Asociația Forța Fermierilor informează societate că discuția cu prim-ministru, inițiată în ultimul moment de șeful cabinetului de miniștrii, nu s-a soldat cu rezultat palpabil pentru agricultori. Am auzit din nou mai multe promisiuni foarte generale pentru perioada nedeterminată, pe când marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii riscă să se falimenteze în următoarele 2-3 luni și au comunicat acest lucru la aceasta ședința. În cadrul discuției fermierii au constatat că din păcate chiar unele promisiuni mai concrete, formulate din partea autorităților încă din martie, nu sunt realizate pănă în prezent. Solicitarea noastră să fie semnat de către prim-ministru un Memorandum măcar cu 4 din cele 5 revendicări , cu indicarea termenelor concrete de realizare, a fost respinsă.

În situația creată, Asociația rămâne pe poziția organizării unui protest al fermierilor, care se va începe pe 7 iunie și în care vor participa agricultorii cu tehnica agricolă, care reprezintă aproape toate raioane ale țării. La prima etapa vom avea manifestații în teritoriu. Dacă nu vom fi auziți, protestul poate să se extindă în capitala. Revendicările rămân aceleași, formulate în Declarația din 17 mai 2023, anexată la acest comunicat”, anunță Asociația „Forța Fermierilor”.

De cealaltă parte, premierul Dorin Recean a declarat că „an de an, Guvernul crește volumul subvențiilor acordate fermierilor din Moldova” și că negocierea unui echilibru între interesele consumatorilor, fermierilor și ale companiilor agricole mici este un „proces complex, iar capacitatea de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”.

Pe 17 mai, Asociația „Forța Fermierilor” a cerut Guvernului R. Moldova că până pe 3 iunie să aprobe mai multe măsuri de susținere a agricultorilor din țară, inclusiv prin alocarea unor compensații, restricționarea temporară a importului de cereale din Ucraina și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.

Fermierii au avertizat atunci că dacă nu vor fi întreprinse măsuri rapide în scopul salvării ramurii agricole, vor organiza pe 7 iunie 2023 un protest masiv non-stop în toata țara, cu posibilă blocare a traseelor principale și marșul tehnicii agricole spre Chișinău. A urmat o discuție cu premierul R. Moldova, însă, după cum au declarat fermierii, aceasta nu s-a soldat rezultate palpabile pentru agricultori.