Principală  —  RECOMANDAT   —   VIDEO/ RefLecția corupției – eveniment ZdG…

VIDEO RefLecția corupției – eveniment ZdG care relevă cazurile de corupție ale anului, efortul jurnaliștilor de investigație și impactul muncii lor

Anual, la 9 decembrie, oamenii integri marchează Ziua Internațională AntiCorupție. Reporterii de investigație sunt printre cei mai implicați luptători împotriva corupției și, deseori, printre cei care au impact în această luptă. Tradițional, în contextul zilei de 9 decembrie, Ziarul de Gardă a lansat o expoziție care relevă cazurile de corupție ale anului, efortul jurnaliștilor de investigație și impactul muncii lor.

În acest an, ZdG a organizat un eveniment expozițional la Artcor, unde au fost expuse câteva zeci de exponate, iar oaspeții evenimentului au avut parte de un tur ghidat. Printre vizitatorii expoziției au fost ambasadori, activiști, jurnaliști, reprezentanți ai instituțiilor de stat implicate în lupta împotriva corupției. Mai târziu, participanților la expoziție li s-a alăturat și președinta Maia Sandu, însoțită de cunoscutul deja cățel Codruț. 

Care sunt costurile, pierderile și câștigurile reporterilor implicați în combaterea corupției? Cine le este alături și cine îi atacă? Cum arată bătăliile și impactul? Ce câștigi tu din lupta lor? Ce urmează pentru noi toți? Acest eveniment a adus la suprafață o parte din răspunsurile la aceste întrebări, dar a generat și reflecții. 

Titlul expoziției din acest an este „refLecția Corupției” și a fost înscris pe oglinzi, pentru a ne arăta tuturor că într-un stat în care există corupție nimeni nu se poate simți pe deplin curat – o reflecție a acestui fenomen ne va urmări peste tot și ne va afecta imaginea. Îndemnul este să ne conectăm toți la efortul de combatere a corupției, să nu o lăsăm pe seama unor reporteri, activiști sau instituții de stat, pentru că într-un stat integru se simt bine toți cetățenii. 

Exponatele relevă stările unei redacții de investigații: munca asiduă, atacurile digitale sau verbale, crizele financiare sau psihologice, dar și impactul investigațiilor, care uneori depășește așteptările, iar uneori – lipsește, cu tot efortul depus. 

Ce vor jurnaliștii de investigație?

În luna decembrie am solicitat mai multor redacții de investigații să răspundă la un chestionar – să aflăm care sunt provocările comune. Răspunsurile reflectă și starea de lucruri din redacția ZdG: lipsa de cadre, dificultatea de a obține informații, lipsa de reacție a instituțiilor la dezvăluirile jurnaliștilor. Totodată, reporterii consideră că munca lor e relevantă nu doar pentru că informează cetățenii despre ceea ce se întâmplă cu bunurile publice, dar îi și determină pe politicieni, pe demnitari să depună eforturi pentru a soluționa aceste probleme.

Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în R. Moldova, a confirmat așteptările jurnaliștilor, declarând că „presa are rolul esențial de a responsabiliza guvernele și persoanele care ocupă funcții influente în întreaga lume, inclusiv în Moldova. Sunteți cu adevărat gardienii adevărului. Ca și oamenii din toată țara, eu și colegii mei ne bazăm pe materialele dumneavoastră despre evenimentele din Moldova și din regiune pentru a ne informa în activitatea noastră.” 

Perfuzii, urgențe și sare pe rană 

Expoziția a adus în față și efortul știriștilor din redacțiile de investigații. La ZdG avem câteva colege care urmăresc non-stop ceea ce se întâmplă în justiție, în domeniul legislativ, în activitatea autorităților publice care vizează corupția, sărăcia, abuzurile, dar și modul în care aceste probleme sunt combătute. În timp ce colegii dedicați investigațiilor sau reportajelor sociale muncesc în teren, colegele de la știri sunt ca o perfuzie care picură știrile necesare la minut în arterele informaționale.

Nici situația celorlalți jurnaliști din redacție nu e mai simplă. Reporterii de investigație sunt permanent amenințați, agresați verbal, intimidați, iar interviurile cu persoanele corupte sunt de-a dreptul o provocare – reporterilor li se închide deseori ușa în față, iar răspunsul cel mai frecvent este „Nu!” Și accesul la informație rămâne a fi deseori o provocare. Totodată, redacțiile de investigații se confruntă cu numeroase provocări digitale, atacuri DDoS, furt de identitate și de conținut digital, amenințări anonime pe rețelele sociale. 

Jānis Mažeiks, Ambasadorului Uniunii Europene în R. Moldova, prezent la eveniment, a declarat că „jurnaliștii au un rol foarte important în lupta împotriva corupției, în sensul că de multe ori jurnaliștii responsabili sunt cei care atrag primii atenția asupra unor probleme care apoi pot fi scoase la iveală de către organele de drept.”

Percepțiile altora despre jurnalismul de investigație sunt la fel de importante, dar uneori par distorsionate. De exemplu, sondajul realizat în acest an printre justițiari „Percepția judecătorilor, procurorilor și avocaților despre justiție și fenomenul corupțieiˮ, arată că 89% din judecători și 88% din procurori consideră că nivelul scăzut al încrederii în justiție e cauzat și de imaginea nejustificată creată de mass-media.

Vizitatorii expoziției au văzut care sunt rănile unei echipe de investigații și chiar au putut să presare un pic de sare în plus. Pentru jurnaliștii de investigație sarea pe rană e stare obișnuită. Mai ales atunci când redacția se confruntă cu avalanșe de solicitări de la cetățeni, când sunt prea multe cazuri de corupție de investigat, când avem multe procese judiciare, multe găuri în buget și nu avem suficienți reporteri. Și după toate acestea, se aud voci care declară: „Ei și ce dacă ați scris, tot nu ați învins corupția. Voi ați scris și toți au uitat. Voi investigați, dar corupții nu ajung la închisoare.” Ineficiența altora ustură. 

Cititorii ZdG – campionii transparenței

Președinta Maia Sandu, prezentă la eveniment, a ținut să menționeze importanța accesului la informație pentru jurnaliștii de investigație. „Am tot făcut eforturi și o să mai facem, pentru că știm că e nevoie, ca să asigurăm mai multă transparență. Probabil, în unele instituții e nevoie să mai angajăm niște oameni, așa încât răspunsurile să vină la timp. Anumite informații, cred că, le putem face accesibile, acolo unde se poate, prin tehnologiile informaționale, dar, în primul rând trebuie să ne asigurăm că toată lumea respectă legea și informația care prin lege trebuie să fie făcută publică, trebuie să fie accesibilă această informație este pusă la dispoziția ziariștilor.” 

Redacția a expus o serie de scrisori de mână trimise de cititorii din sate, care ne semnalează cazuri de corupție și injustiție. Avem o bibliotecă întreagă de scrisori care ne vin săptămânal. Oamenii au învățat să lupte alături de ZdG și să încurajeze redacția să lupte mai mult. Deseori, oamenii cred în ZdG mai mult decât în alte instituții. Scrisorile vin, în fond, de la abonații ediției tipărite a ZdG – 88% dintre abonații noștri sunt pensionari și persoane vulnerabile. 

În acest an, al 19-lea de când apare ediția tipărită a ZdG, avem o nouă incertitudine la locul de muncă: la 30 noiembrie 2023, Poșta Moldovei a anunțat redacția ZdG că tariful pentru distribuție a crescut cu 341%. Un exponat arată cum ne-a lovit această veste: ca un ciocan peste cutia poștală. 

Totuși, munca unei redacții de investigații aduce și schimbări în societate. Vă amintiți celebra istorie de anul trecut, când 4 reporteri au muncit sub acoperire ca să expună cum sunt cumpărți protestatarii lui Șor? Viața acelei investigații a continuat tumultuos și în 2023, când mulți jurnaliști străini au citat din această istorie în presa internațională, dar și autoritățile din R. Moldova nu au ignorat-o. Investigația ZdG despre protestatarii plătiți de Șor a ajuns și la Curtea Constituțională, în dosarul interzicerii partidului acestuia. Banii lui Șor, înrămați în aur, au fost prezentați la expoziție ca o mărturie a succesului acestor reporteri.

Unul dintre exponatele preferate a fost sticluța cu praf magic. Uneori, reporterii ZdG doar telefonează la instituții sau vizitează o localitate și deja schimbările se produc. Așa s-a întâmplat într-o localitate din raionul Cimișlia – după vizita reporterilor ZdG, oamenii au telefonat și au zis: „Cum ați fost pe aici, parcă ați dat cu ceva magic, că ei s-au speriat toți”. Unul dintre exponate conține o sticluță cu praf strălucitor, pe care vizitatorii au folosit-o pentru a crea magie în impactul investigațiilor. 

Lupta pentru acces la informații – interminabilă

Mariana Rață, jurnalistă TV8, a subliniat necesitatea unor asemenea evenimente: „De fiecare dată, Ziarul de Gardă este foarte original în aceste expoziții, dar partea bună este că simte așa cum numai niște jurnaliști de investigație pot să simtă problemele cu care se confruntă jurnaliștii care fac anchete de presă. Din păcate, tot ceea ce ați expus voi aici este un adevăr, la fel cum avem o perdea trasă peste transparență în mai multe instituții publice, și asta rămâne o problemă gravă pentru care nu mai trebuie să sperăm, zic eu, că se va rezolva de la sine, ci trebuie să depunem eforturi insistente ca să forțăm autoritățile să schimbe situația și să ne ajute pe noi să putem mai bine investiga actele de corupție care sunt.”

Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în R. Moldova, prezentă la expoziție, a adus în atenție exemplul Suediei, unul dintre statele campioane la transparență, integritate și anticorupție: „În Suedia, luăm foarte în serios legislația privind libertatea de informare. Este o obligație pentru toată lumea să pună la dispoziție informații despre orice lucru pe care îl face orice autoritate publică.”

La final, vizitatorii expoziției au confirmat că există o categorie de reporteri care vor săpa pentru a descoperi adevărul, oricât de periculos, dificil și descurajant ar fi. În cele mai dificile condiții, acești reporteri vor risca totul ca să aducă oamenilor adevărul. Ei se numesc jurnaliști de investigație.

În vara anului 2024 Ziarul de Gardă împlinește 20 de ani. În acest context, expoziția „refLecția Corupției” va fi expusă în mai multe instituții, în diferite localități, pentru a aminti cetățenilor cât de anevoioasă e activitatea jurnaliștilor de investigație. 

Expoziția „refLECȚIA corupției” este realizată de ZdG în baza unui grant oferit de Ambasada SUA la Chișinău. Materialele din cadrul expoziției aparțin autorilor și nu reprezintă neapărat opinia Ambasadei SUA.