• (foto, doc) Şefi pe viaţă, cu imobile de lux

  (foto, doc) Şefi pe viaţă, cu imobile de lux
  Eliferie Haruța, împreună cu soția și fiul său Victor, deține ½ din acest imobil
  22 august 2016 | 07:00

  Eliferie Haruţa este unul din cei mai longevivi funcţionari ai Primăriei Chişinău, fiind şef al „Asociaţiei de Gospodărire a Spaţiilor Verzi” de mai bine de 10 ani. Haruţa este proprietarul a două case, care valorează milioane de lei, una dintre ele fiind amplasată chiar în centrul capitalei. Şi alţi directori de întreprinderi municipale deţin, împreună cu familiile lor, imobile de lux în Chişinău.

  Primăria municipiului Chişinău are în subordine peste 20 de întreprinderi municipale menite să asigure curăţenia, reparaţia şi iluminarea drumurilor, buna funcţionare a transportului public sau întreţinerea spaţiilor verzi. Multe dintre aceste întreprinderi sunt conduse de ani buni de aceiaşi directori.

  Eliferie Haruța, împreună cu soția și fiul său Victor, deține ½ din acest imobil
  Eliferie Haruța, împreună cu soția și fiul său Victor, deține ½ din acest imobil

  Casele şefului de la „Spaţii Verzi”

  Eliferie Haruţa este şeful „Asociaţiei de Gospodărire a Spaţiilor Verzi” din cadrul Primăriei Chişinău din anul 2007, când a fost numit, prin transfer, el activând în acest domeniu încă din anii ’90. În septembrie 1999, a devenit prim-vicedirector al întreprinderii, ulterior, şef interimar, iar mai apoi, şef cu acte în regulă. Oficialul ridică un salariu lunar de aproximativ 12-14 mii de lei, conform ultimelor declaraţii cu privire la venituri şi proprietate disponibile, dar şi o pensie de puţin peste o mie de lei. Haruţa deţine, însă, în proprietate, direct sau prin intermediul familiei, două case de locuit în Chişinău, cu o valoare de piaţă de câteva milioane de lei. Şeful de la Spaţii Verzi conduce şi o maşină scumpă, un Mitsubishi Pajero, cu o valoare de peste 300 mii de lei.

  Primul imobil de milioane, pe care Haruţa l-a procurat încă la sfârşitul anilor ’90, se află pe str. Tudor Panfile din Chişinău, lângă Pădurea-Parc Petricani. Deşi a trecut ceva timp de atunci, acesta arată impunător. Şeful de la Spaţii Verzi, împreună cu familia sa, deţine jumătate din această clădire. În 2007, acesta a donat ½ din partea pe care o deţinea fiului său, Victor.

  Casă-Haruța-2-Romană street
  Casa de pe str. Romană a familiei Haruța a fost dată în exploatare în 2004

  În 2002, Eliferie Haruţa intră în posesia unui alt imobil de milioane, aflat pe str. Romană din centrul capitalei. În acel an, şeful de la Spaţii Verzi a cumpărat terenul, iar peste doar doi ani a finalizat construcţia unei case cu două niveluri şi garaj. Aceasta este evaluată de funcţionar, conform declaraţiei sale cu privire la venituri şi proprietate pentru anul 2013, la 1,89 milioane de lei. Preţul ei de piaţă este însă de 2-3 ori mai mare. Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că familia Haruţa nu deţine firme în proprietate.

  Eliferie Haruţa, după ce ne-a răspuns la telefon şi a ascultat întrebarea ZdG, despre cum a reuşit să ridice două case de locuit, a spus: „Eu sunt în spital şi sunt sub narcoz (anestezie, n.r.). Aşa că, lăsaţi-mă în pace”, ne-a transmis Haruţa şi a închis.

  Casă-Morgoci Durlesti
  Casa din Durlești, mun. Chișinău, a șefului RTEC Gheorghe Morgoci

  Averile responsabililor de transportul public

  Într-o casă individuală, în or. Durleşti, mun. Chişinău, locuieşte şi Gheorghe Morgoci, şeful Regiei Transport Electric (RTEC), care deţine această funcţie din 2008. Imobilul acestuia, deşi mai modest decât al colegilor, se distinge prin arhitectură şi tricolorul care este arborat pe ea. În ultimii ani, acesta a ridicat un salariu de aproximativ 25 mii de lei pe lună. Fiul şefului RTEC, Victor Morgoci, este viceministru al Mediului din iulie 2015, fiind anterior consilier şi candidat al PL-ului pentru funcţia de primar al or. Durleşti, acolo unde acesta locuieşte într-o casă aflată în apropiere de cea a tatălui său. În vecinătate, Gheorghe Morgoci deţine şi un teren pentru construcţii.

  Întrebat despre imobilul în care locuiește, Gheorghe Morgoci ne-a declarat: „Casa asta am început s-o construiesc în 1975 şi practic toată viaţa muncesc în ea şi am adus-o la aşa condiţie cum este astăzi. În apropiere locuieşte şi fiul, şi fiica locuieşte aici în Durleşti. Toţi copiii sunt aici pe loc, nu i-am trimis peste hotare, cum au făcut alţii”, a menţionat Morgoci. Întrebat dacă mai deţine şi alte proprietăţi, şeful RTEC ne-a replicat: „Nu mai am nimic. Nu-mi place mie când vă băgaţi în ce nu trebuie. Lăsaţi oamenii în pace. Fiecare îşi face ce doreşte, ce poate şamd”.

  Şi Iacov Capcelea, directorul Parcului Urban de Autobuze (PUA), se numără printre cei mai longevivi şefi de întreprinderi municipale. Acesta a fost numit şef al parcului de autobuze cu aproape 10 ani în urmă, pe 8 decembrie 2006. Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate făcută publică, Iacov Capcelea a ridicat, în 2013, un salariu lunar de aproape 12 mii de lei. Potrivit actelor cadastrale, directorul PUA deţine, împreună cu soţia, un apartament de 44 m.p. pe str. Alba-Iulia, dobândit în 2009, dar şi un spaţiu de 100 m.p. cumpărat recent, în mai 2016. Pe lângă soţii Capcelea, coproprietari ai acestui imobil, situat pe str. Dosoftei din centrul capitalei, sunt şi doi fii ai lor: Liviu şi Sergiu. În acest imobil îşi are adresa juridică „Metsucces” SRL, firmă fondată şi administrată de Sergiu Capcelea, unul dintre fii.

  Imobilul înscris pe numele lui Iurie Maniv are 3 etaje și o suprafață de 141 m.p.
  Imobilul înscris pe numele lui Iurie Maniv are 3 etaje și o suprafață de 141 m.p.

  Salariul, casa şi fiul afacerist al şefului de la „Autosalubritate”

  Tudor Maniv este director al Regiei Autosalubritate, întreprindere municipală care asigură colectarea şi transportarea deşeurilor menajere, de mai bine de 15 ani. El a fost numit în funcţie pe 12 iunie 2001, prin decizia Consiliului Municipal Chişinău. Conform ultimei declaraţii disponibile cu privire la venituri şi proprietate, Maniv a obţinut, din salariul de la „Autosalubritate” și pensie, un venit de aproape 26 mii de lei lunar. Tot în declaraţie, directorul de la Autosalubritate a indicat un apartament de 73 m.p., situat pe str. Alba-Iulia din capitală, obţinut în 2011 în urma unui contract de investiţie. Apartamentul se află în imediata apropiere a unui alt imobil al familiei Maniv. Potrivit actelor de la ÎS „Cadastru”, în 2001, soţii Maniv au intrat în posesia unui teren de 9 ari, pe care, în 2002, l-au donat fiului lor, Iurie Maniv. În acelaşi an, Iurie Maniv a obţinut autorizaţie de construcție a casei, care, conform actelor cadastrale, a fost dată în exploatare în august 2013 şi are o suprafaţă de 141 m.p. Iurie Maniv, fiul şefului de la Autosalubritate, este şi fondator la trei firme: „Lider Industrial & Co” SRL, „Capela Grup” SRL şi „Maniexpedtrans” SRL.

  La telefonul de serviciu al şefului de la Autosalubritate ni s-a spus că Tudor Maniv se află în concediu şi este plecat în afara ţării. Iurie Maniv, fiul lui Tudor Maniv, ne-a spus însă că el a construit casa, iar părinţii săi locuiesc în apartamentul de pe str. Alba-Iulia. „Nu el a construit. Asta-i casa mea şi eu trăiesc acolo cu familia. Casa nu-i construită încă până la urmă, noi trăim în câteva camere numai. Dacă o să dea Dumnezeu şi o vom termina, vom trăi toată familia împreună, dar până când… Nu-i aşa de uşor să termini aşa o casă. Am făcut încet, încet. Nu ştiu, poate cineva face banii mai uşor, la noi nu-i aşa”, ne-a spus Iurie Maniv. Cât despre afaceri, acesta spune că s-a implicat în business încă de la 18 ani şi că, în prezent, desfăşoară activităţi în domeniul importului de mărfuri, dar şi al exportului produselor moldoveneşti în România şi Federaţia Rusă.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ordinea de zi a primei ședințe de Guvern „se va axa pe înlocuirea unor oameni în poziții cheie”, susține candidata desemnată la funcția de premier Natalia Gavrilița

  Ordinea de zi a primei ședințe de Guvern „se va axa pe înlocuirea unor oameni în poziții cheie”, a declarat candidata desemnată la funcția de premier Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „Moldova în direct”,…
  Ordinea de zi a primei ședințe de Guvern „se va axa pe înlocuirea unor oameni în poziții cheie”, susține candidata desemnată la funcția de premier Natalia Gavrilița

  Dosarul fostei Direcții nr. 5 a MAI. Arest preventiv prelungit cu încă 30 de zile și pentru șeful IP Bălți, dar și pentru un inspector al Poliției de Frontieră

  Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus prelungirea arestului preventiv pentru încă 30 de zile atât pentru președintele Asociației FEA, Dorin Damir, cât și pentru șeful Inspectoratului de Poliție al munic…
  Dosarul fostei Direcții nr. 5 a MAI. Arest preventiv prelungit cu încă 30 de zile și pentru șeful IP Bălți, dar și pentru un inspector al Poliției de Frontieră

  Cine sunt cei care ar urma să-i înlocuiască pe cei patru deputați care au ales să facă parte din echipa guvernamentală: trei – de profesie juriști, iar unul – pedagog

  Următoarele patru persoane de pe lista candidaților la funcția de deputat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care nu au obținut mandate de parlamentari, în urma alegerilor din 11 iulie, ar urm…
  Cine sunt cei care ar urma să-i înlocuiască pe cei patru deputați care au ales să facă parte din echipa guvernamentală: trei – de profesie juriști, iar unul – pedagog

  Guvernul Gavrilița anunță că în primele luni de mandat va prioritiza patru direcții de activitate. Care sunt acestea

  Guvernul Gavrilița anunță că în primele luni de mandat va prioritiza patru direcții de activitate: gestionarea eficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19, demararea reformei justiției și pachet…
  Guvernul Gavrilița anunță că în primele luni de mandat va prioritiza patru direcții de activitate. Care sunt acestea